Mörka lantbrödskakor

Här kommer ett recept på ett nyttigt bröd med flera spännande kryddor- både anis och fänkål. Filmjölk som vätska istället för vatten gör det extra saftigt. Är ett fiberrikt bröd.

Här kommer receptet och det blir ca 18 st beroende på hur stora man gör dem.

50 gr jäst
5 dl filmjölk
1 1/2 tsk salt
2 tsk ättiksprit
1 tsk finstött anis
1 tsk finstött fänkål
ca 1 liter mörkt lantbrödsmjöl


Gör så här:

Smula ner jästen i en degbunke.
LJumma filmjölken till 37 gr. Häll lite av den över jästen och rör tills den är upplöst. Tillsätt resten av filmjölken, saltet, ättiksspriten, de stötta kryddorna och det mesta av mjölet.
Arbeta degen smidig med maskin eller för hand tills den släpper degbunkens kanter. Strö lite mjöl över degen. Låt jäsa under bakduk ca 1 tim.
Ta upp degen på en lätt mjölad arbetsbänk. Knåda in resten av mjölet.
Baka ut degen till små kakor ca 8 cm i diameter.
Lägg kakorna på plåt med bakplåtspapper och nagga dem med en gaffel. Låt jäsa ytterligare 30 min under bakduk.
Pensla kakorna med vatten, och strö över lite mjöl.
Grädda dem mitt i ugnen i 200 gr i ca 20 min. Låt svala på galler täckta med bakduk.
Lycka till!



Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0