Köttgryta........

Till middag i kväll gjorde jag en köttgryta på rotfrukter och nötkött med fullkornsris och sallad sedan igår.

Ingredienser: nötkött, rotgrönsaker(morötter, gul lök, palstenacka, kolrot, purjolök). salt, kryddpeppar, buljong, rött vin

Har stek nötgrytbitarna och strödde  sedan över 2 msk vetemjöl, tillsatte sedan ca 6 dl vatten, 1 buljongtärning, 1 gul lök, samt 2 dl rött vin. Lät  sedan allt småputtra ca 50 min.
Tillsatte sedan resten av rotfrukterna palstenacka, kolrot, morötter och koka ca 30 min.
Tillsatte sedan till sist purjolöken  och fick småputtra ca 10 min.
 
Serverade sedan fullkornsris till köttgrytan.

Äppelpaj........

Har nu bakat en äppelpaj med hasselnötter, sirap, råsocker med rabarbersmak samt vanligt strösocker.

Till pajdegen behövs:
3dl vetemjöl
2 msk strösocker
150 gr kallt margarin eller smör
2 msk iskallt vatten

Hacka samman alla torra ingredienser med det kalla margarinet. Tillsätt sedan vattnet.
Låt pajdegen vila i kylskåpet ca 1 timme.


Fyllning:
4 äpplen (skalas och klyftas)
1 dl hasselnötter som grovhackas
1 msk ljus sirap
2 msk råsocker med rabarbersmak
1 msk strösocker

Tryck ut pajdegen i en pajform och låt degen vila i kylskåp i ytterligare ca 30 min. (gör att inte degen hasar ner i formen under gräddningen.)

Förgrädda helst pajskalet 10 min i 200gr ugnsvärme.
Tillsätt sedan äppelklyftorna, sirap, socker, råsocker och till sist grovhackade hasselnötter.

Grädda sedan pajen ca 30 min.

Servera pajen tillsammans med vispgrädde eller vaniljvisp.



Nu blir det kaffepaus!

Kalanchoe manginii, Lovebells..........

Hade sovmorron till halv åtta, kunde inte sova längre. Tittade ut och man ser att solen håller på att komma fram. Kommer att blir strålane solväder idag. Måste försöka att komma ut på en promenad en stund idag i det vackra vädret.

Köpte en blomma igår som jag inte kunde motstå. Den hade så söta klockor, och blomman hette lovebells. Kostade inte mer än 39,-. Ångrade nästan att jag inte köpt fler, men får göra det en annan gång (om den finns kvar).
Så här ser den ut.


Är den inte fin i sina klockor?

Ska nu ta och äta frukost och sätta igång med stryktvätten som blivit liggande. Kommer även att göra en äppelpaj med råsocker med smak av rabarb, samt även en köttgryta till middag. Recept och bilder kommer senare idag.

drinktips....

Prövade en mix som  heter "Santa Maria  Caipirinha drink mix " som man blandar med rom och valfritt vatten med lime skiva eller citronskiva. Tittar just nu på programmet så ska det låta.

Ha en fortsatt trevlig kväll/britt

blandas enligt anvisningen och så här ser drinken ut


smakade bra.

Fredag kväll.....

Har haft fullt upp sedan jag kom hem. Sambon piggare har städat lite, och  gjorde rent kylskåp mm. Hade svårt att bestämma vad jag skulle göra för mat men det blev detta. Lax med potatis och sallad och kall sås.


Så här såg det innan jag satte in den i ugnen. kryddade med singö fiskkrydda, flingsalt och lite olivolja. Hade även 1/2 dl vitt vin över fisken. Ungsvärme 200 gr ca 20-25 min.

Salladen innehåller valfri sallad, lingroddar, ärtskott, rivna morötter, gurka, och coctailtomater.

Blandade 1 1/2  dl lätt creme fraiche och 2 msk mango chutney samt 1 1/2 tsk fiskkrydda singö till en kall sås.

Tillsatte lite färska räkor över laxen och såsen.  Blev riktigt gott.


Äntligen fredag.......

Det är skönt att det är fredag så man kan ta lite sovmorron i några dagar. Känns som man skulle behöva det efter denna stressiga vecka. Ska bara jobba förmiddag idag så man får ju vara glad ändå. Var iväg igår kväll och hade krydd och teparty hos en arbetskamrat, och det var riktigt trevligt. De fick både lukta, smaka på olika sorters kryddor, teer och kaffe.

Packade upp mitt paket från Fridas gård som jag beställde, och muggarna var så fina som de hade sett ut på bilden, men asken trodde jag var större än den var men den var fin den med. Få fundera vad jag ska ha den till eller ha den bara som prydnad.

Nej nu får jag sätta fart så man blir klar att åka iväg och jobba.

Vad tycks?

Fridas gård......

Nu har jag varit och hämtat ut paketet från Fridas gård. Får vänta och öppna det tills jag kommer hem senare i kväll. Måste duscha och göra allt i ordning till kvällen då jag åker på visningen. Behöver även äta lite, blir en variant av tacos, enklast att göra. Behöver åka iväg vid halv sex tiden. Jag missar ju Antikrundan idag, tycker det är kul att titta på, skulle vara ännu roligare om man hade någon antikvitet undangömd någonstans i huset som var av värde, men ack nej det har man ju inte. 

Ha en fortsatt trevlig eftermiddag så hörs vi senare./B


Pigg......

Är ganska pigg idag nu så här tidigt på morronen. Är igång med förberedelserna inför te- och kryddpartyt som jag skall hålla hos en arbetskamrat i kväll. Måste bli klar med det innan jag åker till jobbet. Börjar halv åtta idag, så jag har lite tid ännu. Kom inte på vad jag skulle ha med mig för lunch, (är inte samma ordning nu när sambon ligger sjuk och inte är sugen på någongting eller behöver matlåda. Fick bli lite spagetti med pesto och riven permesan. Inte helt fel det heller.

Ursäkta, men bilden blev suddig. Slängde burken så jag kunde inte fota om den.


Sängen väntar.....

Efter allt pluggande idag så känner man sig ganska trött. Fick iväg uppdragsskrivningen i företagsekonomi ikväll, så nu är det bara att fortsätta med nästa. Börjar med den på lördag. Skall göra klart uppdragsskrivningen i webbdesign nu i veckan också. Nej nu väntar sängen så man får slå ihop sina ögon blå, så man är utvilad till i morron bitti. Ska upp vid 5-tiden.

Natti Natti

Kolakakor....

Min yngsta dotter Madeléne fyller 23 år den 11 mars och ska ha kalas den 14:e, så jag har lovat att baka lite åt henne. Barnen har varit sjuka så hon har det lite tufft nu.  Har nu gjort kolakakor som är försvinnande goda. Passar ej den som vill hålla igen precis, men de smälter i munnen.

Detta behövs till ca 60 st.
200 gr smör eller margarin
2 dl socker
1 dl sirap
2 msk vanillisocker
2 tsk bakpulver
ca 5 dl vetemjöl

Rör smör eller margarin med socker, sirap och vanillisocker.
Blanda bakpulvret med vetemjöl och tillsätt detta till smör- sockerblandnngen. Arbeta ihop till en deg.
Rulla ut degen till fingerfjocka längder och lägg dem på plåt med bakplåtspapper. Platta till dem lite.
Grädda längderna i 200 gr 10-12 minuter. Skär längderna i sneda bitar medan de ännu är varma.



Jag lovar att de är supergoda! Hemma försvinner de direkt om jag inte gömmer dem.


Kunde inte sova....

Det är ju typiskt att när man är ledig, då vaknar man tidigt och kan inte somna om, men när man är tvungen att gå upp på morron, då skulle man kunna somna om hur lätt som helst. Vad kan detta bero på hmm.....
Har nu ätit frukost och väntar på att kaffe skall brygga klart. Har bryggt lite av vårat påskkaffe. 
Påskkaffet är en Specialblandning endast för Aromboden!
En utsökt kaffeblandning av olika brasilianska bönor med en spännande smak av ägglikör, vanilj och apelsin.

Vårat påskkaffe kunde man läsa om i Aftonbladets Söndagsbilaga  förra året, 16-17/3-08.

Ska sen sätta igång med pluggande att företagsekonomin ett par timmar. Får passa på när sambon fortfarande sover. Är van att vara själv hemma när jag skall plugga. Vill ha tyst och lugnt omkring mig vid läsandet. Nu är kaffe klar så det är bara att sätta igång.

Har fått paket....

Har nu varit och hämtat ut paketet från Domoda. Gick snabbt att få leveransen. Är helt nöjd med varorna. Kommer att beställa därifrån flera gånger. Så här ser de ut.


Är 2 bordstabletter i grått och silver samt ett svart fruktfat.


Sen lunch/tidig middag...

Idag blev det lunch/middag tillsammans eftersom min sambo hade läkartid nu på eftermiddan, och vi behövde äta innan vi skulle iväg. Blev en enkel kycklingsallad, med pasta, rödkål, morötter, majs, tomat, vindruvor, med mangodressing och ett grovt bröd. Får ta lite te och smörgås senare i kväll istället. Ska nu titta på sändningen om kronprinsessan Viktoria och Daniels förlovning.

Tidig morron........

Vaknade kvart i fem i morse och kunde inte sova. Låg i alla fall kvar till kvart i sex innan  jag gick upp. Känner att huvudvärken börjar komma, så det är väl bara att ta en tablett och hoppas den går över. Ska in till Uppsala en sväng nu på förmiddagen och sedan på eftermiddagen ska jag skjutsa sambon till vårdcentralen för att se om han kan få någon antibiotika mot förkylningen och feberfrossan som han fortfarande har. Börjar själv känna mig lite förkyld, men står fortfarande på benen. Är ledig fr jobbet, och ska bara plugga i morron så då får jag väl kurrera mig lite. Fick hem mina företagsekonomi böcker jag beställt fr Adlibris, (saknade problemboken och lösningsboken) så det är bara att sätta igång.

På torsdag kväll skall jag till en arbetskamrat, som ska ha ett Te-och kryddparty, och där jag skall visa våra produkter från aromboden, det hela går till som så att vi kommer hem till värdinnan med delar av vårat sortiment som gästerna och du får smaka, lukta och känna på. Vi har med oss teer och kaffe till fika. Värdinnan som har ordnat Te- och kryddpartyt får också en värdinnegåva.

GI-recept zucchinipytt

I denna pytt i pannan är potatisen utbytt mot zucchini och därmed blir den GI vänlig. Servera rätten med stekta och rödbetor, och själv tillsätter jag en klick dijonsenap.

Till 4 pers behövs:
800 gr utskuren biff
2 gula lökar
2 zucchini
olja och smör till stekning
salt och malen vitpeppar

Gör så här:
Skala och hacka löken fint. Skär biffen i jämnstora tärningar. Skölj och skala zucchinin. Tärna den i 1 cm stora tärningar.
Stek löken i smör så att den blir vackert brun, och stek sedan  köttet så det får en fin stekyta. Krydda med salt och peppar. Ta upp köttet och löken och håll det varmt. Stek zucchinitärningarna så att de får en fin gyllene färg, men utan att de blir för mjuka.
Blanda samman kött, zucchini och lök. Servera pytten med stekta ägg och rödbetor.

GI-Frukost/ Yoghurt med björnbär och pumpafrön

Den här natten har gått fort. Tycker inte jag har sovit någonting egentiligen. Har legat och lysnat till hostande, och en feberfrossande sambo. Det verkar ta tid innan han tillfrisknar. Hoppas att jag klara mig från detta. Dax för frukost innan jobbet.

Välj en naturell yoghurt med den fetthalt du önskar. Variera björnbär med hallon, vinbär, blåbär eller jordgubbar. Dessa bär innehåller mycket C-vitaminer, ochC-vitamin stärker immunförsvaret. Pumpafröna ger dig de nyttiga fettsyrorna som sätter fart på förbränningen.  Lägg gärna till ett kokt ägg till yoghurtfrukosten, så står du dig längre fram till lunch.

Till 1 port behövs:
1 1/2 dl naturell yoghurt (3%)
1 dl björnbär
2 msk pumpafrön


Snart kvällsdags......

Ja så har den här dagen och kvällen gått fort. Nu är det bara att titta en stund på Beck på TV 4. Vet inte om jag orkar se hela. Ska upp vid 5-tiden i morron bitti, så det blir nog sängen vid 22-tiden så man orkar, om filmen är för spännande då är det svårt att stänga av.  Får hoppa in i duschen vid reklampausen.

Ha en fortsatt trevlig kväll.
                                                  /B

Shopping..............

Sitter och slöar i soffan, och zappar mellan kanalerna på TV, men det är mest skidor man har sett. Var ute på webbshoppen www.fridasgard.se och beställde en söt ask, samt 2 blommiga muggar, kunde inte motstå dessa. Butiken har mycket fina saker man skulle vilja ha, men det blev dessa 2 saker den här gången. Så nu har jag 2 paket att vänta på i veckan.

Visst är asken fin? Vet inte vad jag ska ha i den, men något blir det eller bara ha den som prydnad.

Muggarna är sommriga. Jag är lite svag för rosmönster.

Jordgubbssmoothie med citron och íngefära........

Hittade det här receptet i en låda, vet inte vem jag har fått det ifrån.  Passar bra att göra denna smoothie till min sjukling, så han får i sig lite vitaminer.
 Till 2  glas behövs:

  • 1 banan
  • 1,5 dl frysta jordgubbar
  • 1 citron
  • 2 cm färsk ingefära
  • 4 dl apelsinjuice

Mixa alla ingredienser i en mixer. Häll upp på glas och njut!


Gardinerna uppsatta....

Efter flera timmars syrning så är äntligen gardinerna klara och uppsatta. Är nöjd med dem, tycker att det blev snyggt. Eller vad tycker ni?


Bilden blev tyvärr lite mörk, men jag tror att man ser ändå.
Nu börjar det snöa igen,  man kan se genom fönstret att vi har bra mycket snö, tycker att det räcker nu.


lördag kväll......

Har nu sytt klart vardagsrumsgardinerna , blev riktigt bra. Kort kommer senare när de är uppsatta. Har varit igång hela dagen med olika sysslor, såsom köra in ved, sy gardiner, baka sverigekaka, städa, så nu är man ganska trött. Till kvällsmat blev det tortellini med fläskfilé och creme fraiche med tomat och basilika och sallad. Riktigt smarrigt, t om min sambo som är sjuk åt riktigt bra. Tycker synd om honom, han ligger i soffan och mår pest av sin feber, hoppas jag klara mig.


Det är fläslfilé och tortellini ( se nästa bild) och creme freiche med basilika och tomat och färsk timjan.

Salladen består av mixad sallad, tomater, avokad samt sallads örtmix (se nedan)

Sverigekaka

Fick det här receptet från min mor för många år sedan. Har ibland använt kakan till efterrätt och då har jag tillsatt bär och vaniljvisp eller grädde. Har även hänt att jag har gjort den till en tårta också, och då har jag täck den med vispad grädde och dekorerat med jordgubbar.  Men här kommer receptet.

SVERIGEKAKA
3 ägg
3 dl strösocker
3 dl mjöl
2 tsk bakpulver
1 kkp ljummet vatten ( 1 1/2 dl)

Koka upp detta (blandningen skall sedan hällas mellan bottnarna)
1 dl mjölk
125 gr smör smältes
4 msk vaniljsockser

Gör så här:
Smörj en rund form och ströa den med ströbröd.
Vispa ägg och socker poröst.
Tillsätt ljummet vatten.
Blanda bakpulvret tillsammans med mjölet och häll i blandningen i vätskan.
Häll smeten i en rund form och grädda kakan i 175 gr i ca 45 min.

När kakan är gräddad och svalnat något så delas den i 2 delar.
Häll sedan den uppkokade smörblandningen emellan bottnarna, och låt den stå några timmar innan man skall äta den så den får safta till ordentligt.
Pudra med lite florsocker.


Solsken.....

Idag på morronen tittar solen fram, fast det kallt. Termometern visar nu halv åtta på minus 19 gr. Det gäller att klä på sig om man skall ut. Ska försöka att ta mig ut på en promenad mitt på dagen då solen värmer lite. När man tittar ut och ser solen gnistra över snön så skulle det vara härligt att åka skidor och ha med sig en god matsäck, skule inte vara helt fel, men det kan bara drömma, eftersom jag har problem med ett knä, och har försökt åka men det gör för ont. Jag får nöja mig med promenad i solen istället. Ska nu tända en brasa i våran kakelugn så vi får lite skön värme inne. Min sambo ligger sjuk igen i förkylning, hade feberfrossa i natt. Får även köra in lite ved också så det räcker över helgen. Ska även sätta på ugnen så han kan få en nybakad kaka idag.

Så här blev maten i går kväll. Taco Tub med köttfärs och lite grönsallad, hittade några räkor, lite fetaost, tomat och salladskrydda( som innehåller bla soltorkade tomater, valnötter, pumpafrön och en massa annat gott)

Är lat idag......

Har kommit hem från jobbet nu, men känner mig inte riktigt för att ställa mig och laga mat idag. Blir snabbmat, bara att micra. Felix TACO FIESTA är Taco Tub med Köttfärs, maj och chili. Har ätit den en gång tidigare och den är god, helt OK. Gör bara en enkel sallad till, för det vill jag gärna ha. Om man räknar kalorier så innehåller en portion 600 kcal. Blir lite slötittande på TV i kväll och hoppas att man har bättre ork i morgon. Ska försöka baka någonting i morgon samt göra en fläskfilé rätt.


De har även en med kyckling och bönor som också är ok.

GI-recept Rågbrödssnittar.......

De här smörgåsarna testade jag igår när jag kom hem från jobbet, (de var jättegoda) skulle passat bra till potatis och purjolöksoppan som jag gjorde till kvällen.


Rågbrödssnittarna passar lika bra som förrätt som till en god soppa. Receptet är för 8 st snittar.

Ingredienser för 8 st:
500 r räkor med skal
6 rädisor (jag hade inte rädisor hemma så jag tog rödlök)
1 dl kesella
3 msk riven färsk pepparrot
2 krm salt
smör
8 skivor grovt rådbröd
1 1/2 dl finstrimlad isbergssallad

Gör så här:
Skala och grovhacka räckorna. Skär rädisorna i tunna skivor. Blanda räkor, rädisor, kesella, pepparot och salt. Bred smör på brödskivorna och lägg på salladen. Fördela röran på 4 av brödskivorna och lägg de resterande ovanpå tryck försiktigt och skär den i två delar.

Fredag igen.....

Jag tycker veckorna går så fort. Tyckte att det var helg nyligen.  I och för sig så är det väl bra om det går fort, då kommer våren fortare. Börjar tröttna på kylan nu, och förkylningarna så kommit tillbaka. Min sambo är regält förkyld igen, det var inte länge sedan vi båda ha influensa, och själv går jag nu med halsont och huvudvärk och känner mig hängig. Ska i helgen försöka sy klart mina vardagsrumsgardiner som jag köpte tyg till tidigare och har börjat sy. Ska även i helgen göra klart ett uppdragskrivning i Webbdesign samt företagsekonomi, jag känner pressen att de måste in nu. Har sedan 8 skrivningar kvar och 3 eximinationer kvar att göra till sista maj, så det gäller att man håller sig frisk, annars orkar man inte förstå vad man läser. Nej nu är det dags att göra sig ï ordning för jobbet. /B

Beställt.....

Var tvungen att beställa detta svarta fat och gråa bordstabletter från www.domoda.se. De har många fina saker till bra priser.



Så nu är det bara att vänta tills paketet kommer.
De har jättefina svarta kaffemuggar också som jag är intresserad av. Får beställa dem nästa gång.
Det var min dotter Madde som tipsade om detta fat.

Potatis- och purjolökssoppa...

Soppa av alla slag är både goda och billiga att göra, och dessutom tar det inte så lång tid att tillaga. Den här soppan har jag gjort sedan barnen var små och de har alltid tyckt om den. Nu när de är stora och har egna familjer så fortsätter de att tillaga den i sin tur.  Receptet är gjort till ca 3 personer.

8 medelstora potatisar
ca 15 cm purjolök
1 bruk creme freiche med franska örter
2 grönsaksbuljongtärningar
ca 7 dl vatten

Skala och skiva potatisen i bitar. Strimla purjolöken och detta i en kastrull.
Häll över vattnet och tillsätt buljongtärningarna. Låt småkoka tills potatisen är mjuk.
Mosa potatisen och purjolöken med en mosstamp eller använd en  mixer för att få soppan lite krynig i konsistensen. Tillsätt sedan creme freiche.

Det blir goda smaker med creme freiche med franska örter i soppan.


Kycklingfilé med saffransris och mandelyoghurt

Med kyckling kan man variera olika rätter. I det här receptet ingår både saffran, aprikoser och mande. En riktigt intressant och god kombination. Förr ville familjen ha kyckling med currysås, men den rätten har inte vi ätit på flera år, nu finns det andra favoriter. Den här rätten tillhör en del av kycklingfavoriterna. Även den här rätten kan man äta kall om man vill, t ex ha med sig som picknick, fylld i ett pitabröd (skär då kycklingen i bitar tillsammans med riset och servera såsen sep när man skall äta).

Till 4 pers behövs:
4 kycklingfiléer
1 msk matfett
3 dl fullkornsris
1/2 grönsaksbuljongstärning
1 påse saffran
10 aprikoser
1/2 dl rostad mandelspån
2 dl turkisk yoghurt
salt och peppar

Sätt ugnen på 150 gr.
Bryn kycklingfiléerna i matfett och krydda med salt och peppar. Lägg dem i en ugnssäker form och sätt in den mitt i ugnen Stek kycklingfiléerna tills innetemeraturen ör 70 gr, ca 15-20 min.
Koka riset en förpackningen, tillsammans med grönsaksbuljongtärningen och saffran.
Skär aprikoserna i bitar. Blanda aprikoserna och mandelspån med yoghurt.
Servera kycklingfiléerna med saffranris, mandelyoghurt och en grönsallad.



Förkylning på gång igen eller........

Vaknade i morse med halsont och snuva igen. Har inte blivit riktigt bra ännu sedan influensan jag hade. Även min sambo är halvrisig. Man försöker stoppa i sig både vitaminer och div förkylningspreparat men ingenting hjälper riktigt.Båda två känner av nästan ständig huvudvärk ochså i och med att man känner sig så här, men det är väl ett samband med förkylningen. Det är tur att det är torsdag och bara 2 dagar kvar att jobba den här veckan. Får försöka kurera sig under helgen. När man känner sig så här är längtan större efter ett badkar som man lägga sig i mycket varmt vatten med något härligt skum eller badpulver. Badade ofta i örtbadpulver av olika sorter, och vattnet färgades i olika färger beroende på vilket sort man använde. Här kommer några favoriter som jag använde.

Örtbadpulver i påse 60g med eteriska olja, vitamin B

Lugnande, harmoniserande och behaglig. Ökar motståndskraften mot förkylningar. Speciellt bra under de delar av året när det är kallt och risk för allergi.

Örtbadpulver i påsen 60 g med eteriska oljor, vitamin B

Harmoniserande bad som stärker och lindrar trötta kroppar och motiverar och livar upp själen.

Örtbadpulver i påse 60g med eteriska oljor, vitamin B

Hjälper dig att slappna av under tider av spänningar, stress och rastlöshet. Ett varmt bad innan sängdags hjälper dig att somna.

Nu är det dags att göra sig i ordning till jobbet. Kommer receptinlägg under dagen.



Nytt raksystem.....

Förra veckan fick jag hem mitt nya raksystem som jag beställde genom EFI. (se annons på höger sidan).
Allt i ett system- den enda rakhyvel som löddrar, rakar och återfuktar huden på en och samma gång. Finns med en hållare som man kan sätta upp i duschen. Bladen bibehåller skärpan tills den hudvårdande tvålen är slut. Man byter enkelt blad genom att trycka i knappen på sidan av hyveln.  Lyft sedan bort den använda refillen och klicka fast en ny. Beställningen görs genom EFI.

Så här ser den ut:


Lax med tomat- oliv-sallad och spenatbulgur

Här är ett helt nytt matrecept som jag testade igår. Tillsätt gärna en kall sås till om man så vill, men orginalreceptet är utan sås. Rätten är väldigt enkel att göra, tar ca 30 min . Perfekt att även äta den kall som  picknick mat.

Receptet är beräknat till 4 personer.

600 gr fäsk eller djupfryst laxfilé i portionsbitar
1 msk matfett
4 portioner bulgur
1 påse färsk bladspenat ca 70 gr
1 pkt chilimarinerade oliver 300 gr (går bra med vanliga svarta också)
3 tomater
1 rödlök
1 msk balsamvinäger
salt och peppar

Gör så här:
Stek laxfiléerna. Krydda med salt.
Koka bulgur enl anvisningar på paketet.
Vänd ner sköljd spenat i bulguren. Smaka av med salt och peppar.
Skölj och skär tomaterna i klyftor. Skala löken och skär den i strimlor.
Blanda oliverna med tomater, lök och balsamvinäger och smaka av med salt och peppar.
Servera laxen med tomat- olivsalladen och spenatbulgur.

Smaklig måltid!



Lingonbröd

Här kommer ett lättbakat recept på ett saftigt och gott bröd.

Till 1 bröd behövs:
5 dl vetemjöl
2 dl grovt rågmjöl
1 dl solroskärnor
1/2 dl krossat linfrö
1/2 dl rågkross
2 tsk bikarbonat
1 tsk salt
5 dl naturell yoghurt 3 %
1 dl lingonsylt

Gör så här:
Sätt ugnen på 175 gr. Smörj en avlång bakform 1,5 liter med matfett.
Blanda alla torra ingredienser i en bunke. Tillsätt yoghurt och lingsylt och rör ihop till en kladdig deg.
Skrapa ner degen i bakformen.
Sätt formen i nedre delen av ugnen och grädda ca 70 minuter.
Stjälp upp brödet på ett galler och låt det kallna under bakduk.
Servera brödet med citronfärskost.


Har citronfärskosten på brödet. Det var supergott. Frisk smak......mmm...

Citronfärskost

En riktigt smakupplevelse till Lingonbrödet. Jag dekorerade osten med några kvistar färsk rosmarin. Vill man ha lite grönt på osten ta gärna lite färska kryddor som ni tycker om.

200gr naturell färskost
1 citron
1 msk olivolja
salt, svartpeppar

Gör så här:
Skölj citronen, riv av skalet och pressa ur ca 1 tsk av saften.
Rör ner skal, citronsaft och olivoljan i osten och rör den smidig. Smaka av med salt och peppar.
Servera osten till ett gott bröd.




Ledig idag.....



Idag är jag äntligen ledig. Var skönt att sova lite längre idag utan att behöva gå upp fem - halvsex på morronen. Tog det ganska lugnt, och åt en frukost med fil, musli, lite proviva (är bra för magen) kokt ägg, och lite färsk annanas och physialis som var kvar sedan helgen. Var riktigt god frukost. Är skönt när man kan sitta ner och äta i lugn och ro, utan att slänga i sig och sedan iväg till jobbet.
Idag tänkte jag baka ett Lingonbröd som man äter med citronfärskost. Låter inte detta gott.
Till middag kommer jag att laga Lax med tomat- olivsallad med bulgur och färsk spenat.
Båda dessa recept kommer att läggas ut under dagen. Hittade även ett recept på kycklingfilé med saffransis och mandelyoghurt som tänker göra, det lät så gott. I yoghurten kan man även blanda i lite kardemumma som en extra smakupplevelser. Det är så det vattnas i munnen när man tänker på maten. 
Nu är det dags att åka till affären och införskaffa ingrediensern till rätterna. Återkommer senare under förmiddagen med recept och bilder.

Härliga morron?........

Det var väl att ta i egentligen kan man tycka. I och för sig är jag morronpigg, men idag går det ganska trögt. Har sovit dåligt pga en hemsk värk i mitt knä. Skadade det för ca 3 år sedan, och när det blir så har kallt så blir det värre samt har jobbat mycket, men det får väl gå en då. Jobbar idag heldag, men är helledig i morron, fast då blir det lite bak ny maträtt samt pluggande så tiden kommer att gå då också. Nej nu är det dags för frukosten, och hasta iväg till jobbet.

Söndag morron...

Ja så vad det söndag igen. Är ledig idag. Enda dagen som jag varit ledig den här veckan, antingen har det varit arbete eller pluggande. Ska ta det riktigt lugnt idag, och bara slappa. Har nu lagt in bilderna på Alla hjärtans dags menyn som vi åt igår. Det var riktigt gott kan jag lova. I veckan kommer jag att prova en del  nya recept. Kommer att lägga ut dem eftersom jag gör dessa.
Ang badkarsletande så har vi inte hittat något ännu, letar förtvivlat ute på nätet hela tiden. Skulle vara skönt att kunna krypa ner i ett varmt bad nu när det är så kallt ute. Men vi får hoppas att det dyker upp något intressant inom en snar framtid.
Igår när jag kom hem från jobbet gick jag och sambon en skön långpromenad i skinande sol. Det var riktigt varm och skönt i solen, och då var klockan 15, så är man i solen så värmer den bra. Få se om solen tittar fram idag igen, då skulle man kunna sitta vid husväggen och lapa lite sol. Inte helt fel eller hur?...
Nej nu är det frukost för magen börjar kurra. 

                                                                                      


Alla hjärtans dag idag...


Jag får önska Er alla en riktigt härlig Alla hjärtans dag.
Själv ska jag åka till jobbet snart,  jobbar till 13, och sen är det bara hem och förbereda min meny.
Måste även visa mina blommor jag fick igår från min kära sambo samt en härlig choklad från en av butikerna i Uppsala som gör underbar god choklad.

Förpackningen var så fin så man ville egentligen inte öppna den, men jag kunde inte motstå chokladen och den var mmmm.........

Jag har tydligen varit snäll.......

Ha det bra alla KRAM

Alla hjärtans dags meny.....

Är nu slutjobbat för idag. Har gått och klurat under dagen vad jag skall ha för meny till i morgon. Brukar alltid göra något speciellt denna dag, även om det skulle vara en vardag så lyxar jag till det. Så här kommer menyn.

 Förrätt: Räkcoctail

Innehåller: sallad, tomat, gurka, crabbsticks, räkor, citron, dressing.


Varmrätt: Baconlindad oxfilé med rödvinssås och bakad potatis, frukter av olika slag

Här är oxfilén lindad med bacon och stekt.

Fruktfatet består av färsk annanas, kiwi, physiallis, nätmelon


Dessert: Cointraeu marinerade jordgubbar med strimlad citronmeliss och mangomousse



Till detta blir det ett gott rött vin.

Senare på kvällen blir det lite god choklad och champagne.

Jag blir riktigt sugen på detta redan nu, vattnas i munnen när jag skriver om det, men man får väl vänta till i morgon.
Men visst låter det gott.
Bilder kommer senare.


Valio yoghurt.....underbar smak..

Nu i veckan köpte jag Valio småyoghurt i 4-pack. Det var 2 olika smaker. Den ena var päron/ingefära och den andra var hjortron/vit choklad, och smaken hjortron/vitchoklad smakade gudomligt.... man ville bara ha mer. Smaken päron/ingefära var inte heller något fel på men den andra blev min favorit. Kommer att fortsätta att köpa den då och då fast det var 2% fetthalt, jag brukar annars köpa 0,5%, men jag frångår de i detta fall för smakens skull. Ni måste bara testa. /B


Bara förpackningen ser ju läcker ut.....mmmmm...




<!-- TopBlogArea.se START -->
<a href="http://www.topblogarea.se/mat_dryck/" title="Mat & dryck"><img border="0" src="http://www.topblogarea.se/tracker.php?do=in&id=10239" alt="Mat & dryck"></a><noscript><a href="http://www.edate.se" title="gratis dejting">dejting</a></noscript>
<!-- TopBlogArea.se END --><noscript><a href="http://www.kosmetisktandvard.se/tandblekning.html">tandblekning</a></noscript>

Vintern fortsätter.........

Ja,  vinter fortsätter att hålla i sig. Hoppas att snön får ligga kvar under barnens sportlovsveckor, så att det inte blir som det brukar att den försvinner lagomt tills dess. Vi har nu på morronen 8 gr kallt, så det gäller att klä sig ordentligt. Tittade igår på TV 4 på programmet Semester svenskar som var från Thailand, och då kände man att man skulle igentligen ha varit där för det såg så skönt ut, med värme och bad. Thailand kan jag verkligen rekomendera, var där för 2 år sedan. Folket var trevliga, hjälpsamma och det är ett vackert land.
Nej nu får man sluta och drömma sig bort, istället får man göra sig klar till jobbet nu, och kylan. Tur att jag har mina varma stövlar att ta på.




Fiskdags........

Fick är bra mat. Jag skulle kunna äta fisk 3 ggr/v. Man kan variera så många olika rätter med fisk. Och det bäst är att man inte blir så proppmätt som man blir t ex när man äter kött. Här kommer ett recept med fisk, svamp och oliver. Receptet är från ICA.se

FISKPANNA MED SVAMP OCH OLIVER
4 pers

600 gr kolja, hoki, eller sejfilé
1 tsk salt
1 krm kajennpeppar
2 msk smör eller margarin
1 citron
1 vitlöksklyfta
200gr svamp
2 tomater
1 kruka färsk oregano
15-20 svarta oliver

Sätt ugnen på 150 gr.
Vik fiskfileérna dubbla om de är tunna. Lägg dem i en ugnssäker form. Strö över salt och peppar. Klicka över matfettet.
Riv skalet av citronen och pressa ur saften. Skala och hacka vitlöksklyftan. Skiva svampen och tomaterna. Blanda citronskal, vitlök och oregano. Fördela blandningen över fisken. Lägg på svampen och tomaterna, häll citronsaften vid sidan om fisken. Sätt in formen mitt i ugnen ca 20 minuter.
Strö över oliverna.
Servera med kokt ris och bröd.


 


Chili con carne

Eftersom det är rätt kallt ute som vill jag gärna en värmande gryta av något slag. Idag blir vi 2 vuxna och 3 barn till middag så det få bli chili con carne med mycket  vitlök eftersom vi har varit så krasslig tidigare och 1 av barnen är krasslig.

Till 6 pers behövs
800 köttfärs
1 halv gul lök
1 halv röd lök
3 burkar vitabönor
700 gr krossade tomater med chilismak
1 krm Hot mix krydda
salt och vitpeppar
4 pressade vitlöksklyftor
olja till stekning

Bryn lök och köttfärsen i pannan. Lägg sedan över den i en stor kastrull. Tillsätt krossade tomater och kryddorna och de pressade vitlökarna.  Lägg i vita bönorna på slutet och låt puttra några minuter.

Servera gärna med ett gott bröd till. Familjen vill alltid ha vitlöksbröd till denna rätt.

Hur gör ni, många äter chili tillsammans med ris? Vi äter utan.

<a href="http://www.bloglovin.com/blogg/541833/freshgarden?claim=u9pqrbamjv4">Följ min blogg med bloglovin</a>

Kesofavoriter......

Har prövat nya 2 nya keso. Äter mycket kerso, både till sallader, kallskuret och i smörgås (se tidigare inlägg). Tycker det är bra att ta till luch när man har lite tid. Har jag keso i smörgås är det bara att läggga på någon grönsak eller något kallskuret eller vad man vill, använder även mycket färska kryddor som basilika och timjan. Dessa kan jag nästan inte vara utan.


Äter gärna keso under gillsäsongen tillsammans med någon god köttbit och grillade grönsaker.
Usch vad sugen jag blir på detta nu..........................

Alla Hjärtans Dag Choklad....

Jag kunde inte motstå denna choklad  med hasselnötsfyllning när jag såg den. Passar perfekt till Alla Hjärtans Dag.


Bara förpackningen är ju fin...
och varför inte dricka lite gott till chokladen som detta....

Denna champagne fick jag i december av en kär vän, kanske dags att pröva den.

Trött............

Är väldigt trött nu på morron. Satt under gårdagen och pluggade företagsekonomi, med olika kalkyler och uträkningar på uppdragsprovet. Tillslut går det bara runt i huvudet med alla dessa siffror, och när man tror att man har förstått så har man inte riktigt gjort det i alla fall. Jag märker i dessa fall, när det gäller detta ämne, att det är nackdel att plugga hemifrån på distans utan lärarledda studier. Genomförde 6 ämnen förra terminen och det fungerade bra. Får väl maila läraren ang mina frågor. Har ni pluggat på distans någon gång, och har det fungerat bra för er?

Lunchdags!

Idag blir det en lunchmacka och ett gott grönt te.
Ett bra GI-bröd är Fazers rågkusar. Jag fyllde bröder med lite keso, kryddade med mozarella kryddan som jag är riktigt förtjust i, och överst några tomatskivor. Till detta testade jag vårat nya te som vi fått in i butiken för någon vecka sedan som heter surrande bin och sockerdricka. Jag lovar att det var riktigt gott. Så nu är det dags att fort
sätta pluggande innan nästa paus.



Surrande bin och sockerdricka
Ett mycket gott te som för tankarna till sommaren.

Innehåll: Grönt sencha te, äppelbitar, catkins, ananasbitar, solros, arom


GI-recept Kall avokadosås

Den här avokadosåsen passar till det mesta. Exprementera gärna och byt ut gräddfil mot créme fraiche eller turkisk yoghurt. Kan även smaksätta med lite dijonsenap och krydda med färska örter. Det är bara fantasin som styr. Här kommer receptet på gräddfil.

KALL AVOKADOSÅS
4 pers

3 dl gräddfil
2 mogna avokader
2 tsk pressad limesaft
1 liten gul lök
salt och malen vitpeppar

Gör så här:
Skala och hacka löken fint. Dela avokaderna och ta ut kärnorna. Mosa fruktköttet med en gaffel och pressa ner limesaften.
Blanda samman lök, avokado och gräddfil.  Krydda med salt och peppar och försvara svalt till servering.

Pröva gärna denna avokadosås till kallskuret eller varför inte tacos....


Ledig idag

Är ledig från arbetet idag, har tagit  tjänstledig fr vården idag, skulle ha jobbat kväll.  Ska idag göra ett prov i företagsekonomi under dagen. Pluggar hemifrån och det passar mig utmärkt. Men det gäller att ha ganska så bra pli på sig själv, och hitills har jag haft det. Kommer att göra en paus eftersom det är Alpint med Anja Persson nu idag, som jag tänkte titta på. Kommer även att göra bl a en avokadosås och annat smått och gott som kommer att läggas ut under dagen.


Vinterbilder.....

Här har det snöat hela natten så nu har man riktig vinter igen. Nu fattas bara att solen skall skina över den fina vintervyn. Var tvyngen att ta några fina vinterbilder. Eftersom min sambo var ute fick han fota lite. Så här kommer lite fina vinterbilder.


Det här är vårat lusthus på baksidan av altanen

Här är också baksidan och man ser vedboden

Här är framsidan av huset.


Herrgårdskyckling

Fick detta recept för ca 6 år sedan av en arbetskamrat, och det är ett av mina kycklingrecept som har blivit en favorit. Ät  gärna kycklingen tillsammans med klyftpotatis och en sallad till.

HERRGÅRDSKYCKLING  4pers
Lägg 4 kycklingfileér i en ugnssäker form.
Krydda med 1 /1/2 tsk salt och 1 krm vitpeppar.
Blanda ihop:
2 dl creme fresh
50 gr finhackad rökt skinka
2 msk hackad persilja
1 tsk dijonsenap

Lägg blandningen över kycklingfileérna. Strö sedan över 2 dl riven ost.
Sätt in kycklingen i mitten av ugnen i 225 gr i ca 25-30 min.


Städpaus...

Eftersom jag har varit sjuk tidigare så har det inte blivit städat på snart 2 veckor, och man har gått omkring och lidit när det inte är fräscht. Har nu varit igång med städningen i 3 timmar och nu har det blivit en paus eftersom golven måste torka. Ska sedan ta itu med en hel hög av stryktvätt eftersom den  inte försvinner om inte jag tar reda på den. Om jag får någon tid kvar eller om jag har ork kvar så ska jag ta itu med gardintyget som jag köpte (se tidigare inlägg i veckan) som jag tänkte sy till vardagsrummet.
Fick mitt paket från HM i förra veckan, beställde en brunmönstrad klänning som jag tyckte var fin, men jag vet inte nu. Tycker kanske att den är för mönstrad, få se om jag använder den eller inte. Men så här ser den ut.


Köpte även en brun kofta man skulle kunna ha till....
 
Det här bältet köpte jag för några veckor sedan. Bälten kan man aldrig få för mycket av.
Nej nu är det dags att fortsätta med stryktvätten.
Till kvällen kommer jag att laga en kycklingrätt (herrgårdskyckling).




JellyBean

Hittade en läcker butik  ute på nätet www.jellybean.se som säljer helläckra färgglada, handgjorda porslinsmuggar, koppar, fat, skålar mm. Är helfräst på ett tårtfat från dem i rosa. som jag är sugen på att beställa. Så här ser tårtfatet ut, samt bilder från tekopparna och muggarna. Visst är dom läckra?


Jag kan inte motstå detta fat.

Visst är de läckra kopparna?

Ja, det finns så mycket läckra färger  i deras kollektion.


Heta räkor

Servera de heta räkorna tillsammans med 1 port ris eller bulgur, lite grönsallad och varför inte ett 1 glas  vitt vin.

Till 1 port behövs:
1 schalottenlök
1 vitlöksklyfta
1 krm mald ingefära el  1 tsk färsk
1 krm hawaii krydda
1 krm paprikapulver
1 tsk flytande margarin
3 msk buljong
1 tomat
2 dl skalade räkor
2 krm salt

OBS! Jag tog  lite krossade tomater med chili istället för vanlig tomat.

Hacka lök och vitlök, blanda med kryddorna. Fräs i matfett.
Häll i buljongen. Hacka tomaten. Lägg sedan räkor och tomat i pannan och hetta upp allt.
Smaka av med salt. Strö hackad persilja över och servera med ris eller bulgur.







Bakdags igen..

Har under åren prövat mång recept på sockerkaka, men återkommer alltid till att det här är det bästa. Den är även perfekt även att använda till tårtbottnar. Är bara att grädda den i en rund form, och sedan dela den i  3 delar om man vill göra tårtbotten.

SOCKERKAKA
2 ägg
2dl socker
75 gr smält smör eller margarin
1 dl vatten
3 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker

Gör så  här:
Smörj en kakform och ströa den.
Smält smöret och tillsätt vattnet.
Vispa ägg och socker poröst.
Tillsätt smör/vattenblandningen.
Blanda mjöl, bakpulver och vaniljsocker i en bunke.
Tillsätt blandnngen i vätskan.
Häll smeten i formen och grädda i 175 gr ugnsvärme i ca 45 minuter.



Sista arbetsdagen.....

Sista arbetsdagen för den här veckan. Idag blir det bara hembesöks arbete. Kommer då att ha svårt med att äta någon riktigt lunch. Köpte i veckan Allévo pulver dryck som man blandar med vatten, och det får bli min lunch idag, och den kan jag dricka under under min transportfärd mellan besöken idag.  Så här ser den ut:

Visst ser det gått ut. Jag kan lova att den är god.
Jag får väl hitta på något riktigt gott till kvällen. Förmodligen blir det något med räkor.

Mörka lantbrödskakor

Här kommer ett recept på ett nyttigt bröd med flera spännande kryddor- både anis och fänkål. Filmjölk som vätska istället för vatten gör det extra saftigt. Är ett fiberrikt bröd.

Här kommer receptet och det blir ca 18 st beroende på hur stora man gör dem.

50 gr jäst
5 dl filmjölk
1 1/2 tsk salt
2 tsk ättiksprit
1 tsk finstött anis
1 tsk finstött fänkål
ca 1 liter mörkt lantbrödsmjöl


Gör så här:

Smula ner jästen i en degbunke.
LJumma filmjölken till 37 gr. Häll lite av den över jästen och rör tills den är upplöst. Tillsätt resten av filmjölken, saltet, ättiksspriten, de stötta kryddorna och det mesta av mjölet.
Arbeta degen smidig med maskin eller för hand tills den släpper degbunkens kanter. Strö lite mjöl över degen. Låt jäsa under bakduk ca 1 tim.
Ta upp degen på en lätt mjölad arbetsbänk. Knåda in resten av mjölet.
Baka ut degen till små kakor ca 8 cm i diameter.
Lägg kakorna på plåt med bakplåtspapper och nagga dem med en gaffel. Låt jäsa ytterligare 30 min under bakduk.
Pensla kakorna med vatten, och strö över lite mjöl.
Grädda dem mitt i ugnen i 200 gr i ca 20 min. Låt svala på galler täckta med bakduk.
Lycka till!



Badkarsletande

Vi har hållit på och renoverat vårat badrum, och nu har vi letat massagebadkar sedan i mitten av dec, men ej hittat något som både skall passa in i badrummet samt passa i smaken. Letar ute på nätet varje dag, och de som kan vara intressant ligger ca 40 mil bort. Så vi får väl se när man får något. Är svårt att hitta riktiga butiker som har badkar, det är mest nätbutiker. Men det är så tomt i vårat badkarshörn nu, så jag satte dit en palm istället.



 
Jag har även ett stort fönster i badrummet.
Badrummet är på ca 15 kvm.
Även här har jag en orchide (i mitten)
Nej, nu skall jag fortsätta att baka (recept kommer senare under dagen) samt att elektrikern är här och gör slutarbetet på eldragningen.


Torsdag igen...

Man hinner inte riktigt med dagarna känns det som, de går ju så fort, och man har en del att göra. Var i Västerås i veckan och när jag var på väg hem så stannade jag till i Heby textil och köpte ett kanonsnyggt gardintyg som jag tänkte sy gardiner till vardagsrummet. Botten är i linfärgat tyg med plommonfärgade blommor, och matrielat i tyget är i något med sidenmatrial eftersom det glansigt.  Så här ser det ut i alla fall.



Måste även få visa mina blommande orhideér. Har 7 stycken i olika färger.


Visst är de fina?

Nej, nu är det dags att åka till jobbet igen. Kommer med mer inlägg under dagen.


Kycklingwok

Kyckling är en av mina favoriträtter och efter det att jag var i Thailand för 2 år sedan så är jag en riktigt wokfantast.
Kvällens rätt blev alltså Kycklingwok. Här kommer receptet.

För ca 5 pers behövs:
4 stora kycklingfiléer
4 morötter
1 röd lök
1 handfull gröna bönor
ca 10 cm av purjolök
250 gr äggnudlar
1 1/2 - 2 tsk Santa Fe spice rub
2 msk soja
Woksås efter behag och smak (jag tog ca 1/2 dl)
Thai Sweet chilisås efter behag och smak (jag tog ca 1/2 dl)
olja till pannan

Gör så här:
Koka nudlarna enl anvisning.
Skär kycklingfiléerna i bitar och stek den i oljan i en wokpanna eller stekpanna, och bryn dem några minuter.
Strimla morötterna, purjolöken och rödlöken i strimlor och tillstätt dem i pannan och krydda med santa fe spice rub.
Tillsätt woksås och Thai Sweet chilisåsen och låt småputtra några minuter. Tillsätt på slutet gröna bönor, och äggnudlarna.



Frukostdags...

Så var det morron och frukost igen. Nätterna går så fort, man tycker att man nyss somnat när man skall vakna och klockan ringer. Förmodligen sover man för lite, och att det är därför man tycker det. Fick min musli från Saltå Kvarn som jag beställde i förra veckan. Min blandning var super...! Se inlägger Saltå Kvarn på min blandning. Burken var så fin. Får nu äta klart så jag hitter till jobbet, börjar halv åtta.//B


Jag äter lättfil och min musli till frukost.

Så här ser burken ut. Visst är den fin!  Är även perfekt att ge bort som present.

Middags-soppa

Det blir bara en enkel soppa Keldas Speicy Thai väldig stark men god och med några jätteräkor i samt 1 fiberrikt bröd till middag. Resten av familjen får fiskpinnar som de tycker om, men inte jag..



Het köttfärs...

Detta goda recept hittade jag i min affär förra året. Det enda som jag har är att jag lade till kryddan Dracula Spicemix. Den kryddan sätter riktigt piff på maten. Det som är bra med köttfärs är att man variera så många rätter av just köttfärs.

Het köttfärs med chili och bönor:
Till 4 pers:

500 gr köttfärs
1 gul lök
1 röd chili
1 msk olivolja
1 tsk chilipulver
1 tsk salt
1 tsk Dracula spicemix
ca 1 dl sweet chili sås
1 dl vatten
1 burk majs ca 350  gr
1 burk vita bönor ca 400 gr
1 burk kidneybönor ca 400gr
1 dl hackad persilja

Gör så här:
skala och hacka lök och vitlök. Ta ur känorna från chilin och strimladen i ringar.
Bryn lök, vitlök, chili och köttfärsi olja i en stekpanna. Tillsätt chilipulver, salt chilisås och vatten och rör om. Låt sjuda ca 5 min.
Låt bönor och majs rinna av. Sköljbönorna och blanda ner allt i stekpannan och låt det bli varm. Strö över persilja och dekorera med några chiliringar.
Serveras med tortillasbröd eller pitabröd och gräddfil.





Ålands pannkaka....

Hittade detta recept på jobbet idag. Blev lite sugen på att testa detta, så nu blir det Ålandspannkakan till kaffet i kväll. Serveras med enl receptet sviskonkräm (men jag tar jordgubbssylt som jag har hemma och en gräddklick till.

Detta recept är lämpligt för ca 6 personer:

1 l mjölk
1 kkp risgryn
3/4 kkp vetemjöl
2 ägg
1/2 kkp socker
1/2 tsk salt
lite kardemumma

Gör så här:
Mjölk och risgryn kokas till en gröt. Äggen vispas med sockret och tillsätts. Mjölet, saltet och kardemumman rörs i och mera mjölk tillsätts om smeten är för tjock.
Den hälls i en smörjad stekpanna eller en ugnsform. Pannkakan gräddad i ugn, 45-60 min i 210 gr.

Smalklig måltid!


OBS! Lägg gärna en klick grädde på.




Måndag igen....

Ja nu är det måndag igen. Förkylningen är inte helt borta ännu, men jag står i alla fall på benen nu och jag har rösten tillbaka, och det är ju alltid något. Skall nu på morron iväg och jobba, får se hur det går, om man har den orken igentiligen. Ska i alla fall pröva. Man blir bara förslappad när man bara är hemma och inte kan göra så mycket.
Nej nu får jag sätta lite fart. Kommer recept och annat unnder dagen. //B


RSS 2.0