Indonesisk gryta

En köttgryta med mycke smakupplevelser. Har gjort denna gryta många gånger,  och som även har gått hem hos barnen.

Till 4 port behövs:
480gr benfritt griskött av t ex skinka eller bog
1 gul lök
1/2 dl soja
1 1/2 dl äppeljucie
1 1/2 tsk Santa Fe Spice Rub eller curry
1/2 tsk mald ingefära
2 vitlöksklyftor
2 msk vinäger
1 msk vetemjöl

Gör så här:
Skär köttet i strimlor. Skala och hacka löken. Blanda i en skål soja, juice, lök, krossad vitlök, kryddor och vinäger.
Lägg i köttet och blanda om. Låt det stå i kylskåpet ca 6 timmar.
Lägg över alltsammans i en kastrull. Strö över mjölet och blanda om. Låt köttet koka på svag värme under lock tills det är mört, 15-20 min. Smaksätt med om det behövs.
Servera med en vitkålssallad med annanas och kokt ris.


Köttet ligger i marinaden. Skall  sedan kokas i marinaden tillsammans med lite mjöl.
Santa Fe Spice Rub
En underbart god kryddblandning till kyckling och fläskkött. Använd den i marinad, till stekning/grillning som rub, dipp mm. Endast fantasin sätter gränser

Boktips!

Eftersom jag ligger sjuk nu sedan onsdag i regäl  förkylning och med en regäl basröst så blir det mest datauppdateringar av olika slag. Är även perfekt att läsa någon bra bok dessutom.

Här kommer 2 tips på 2 st pocketböcker som jag fick i julklapp!

Den första boken är av författaren Karin Alfredsson med titeln -80 gr från varmvattnet.



I ett dike i Zambia förblöder en 14-årig flicka. I USA dör en domare i Högsta Domstolen i sin säng. I en svensk lägenhet möts tre aktivister för att ta emot beskedet om en katastrof. I en amerikansk buss försöker en ung kvinna fly från sin historia. I gräset utanför en barnmorskas hus bygger någon en häxpyramid. Och i händelsernas centrum
står Ellen Elg, svensk läkare med oklart uppdrag i Afrika.

En riktig spännande thriller.


Nästa bok är av författaren Jenny Downham med titeln- innan jag dör.



Sextonåriga Tessa har leukemi och vet att hon skall dö. Vad ska hon göra under de månader hon har kvar? Hon har ju så mycket som hon inte har hunnit med. Så hon gör upp en lista över saker hon vill göra och uppleva innan hon dör. Högst upp på listan står att vara tillsammans med en kille.

Innan jag dör är fylld av livskänsla. Den handlar om att ta förväl av livet men också att leva det fullt ut. Det är en rörande och modig roman.

Kommer även framöver att tipsa om fler böcker både för barn och vuxna.



choc-o-lait

Choklad "Choklad är billigare än terapi.
Och man behöver inte beställa tid"
Okänd

Eftersom jag älskar choklad så har jag en del favoriter. För det mesta äter jag mörk choklad med en kakaohalt på minst 70 %, men jag har också en del andra favoriter som dessa.

Varm choklad på ett ögonblick. Denna chokladpinne smälter i varm mjölk och blir till underbar varm choklad!
Det går alldeles utmärkt att ha denna chokladpinne i varmt kaffe. Blir underbart gott.
Smakerna finns i cointrau, mjölkchoklad, hasselnöt och mörk choklad.
Dessa chokladpinnar finns på aromboden.


Chokladfondue . Är också en stor favorit hos mej när det skall vara lite extra.
Choklad Fondue i läckra smaker. Gourmetdesserten för finsmakaren!
Detta lilla genuina företag ligger utanför Paris i Frankrike.
Kännetecken för alla deras underbara produkter är den vackra förpackningen i stengodskrus. Serveras till läckra frukter & bär. Värm, doppa och njut!
Dessa underbara choklad fondue finns även de på aromboden
Perfekt för alla hjärtans dag mys.


GI-recept Köttfärsrätt

Köttfärsröran i zuccinigratängen är kryddad med vitt vin och riven muskotnöt. Om man inte har vitt vin hemma kan man köpa vitt matlagningsvin i mataffären.
Denna rätt äter jag hellre än en vanlig lasagne.


KÖTTFÄRSGRATÄNG MED ZUCCINI
till 6 pers behövs:
800 gr zuccini
800 gr nötfärs
2 gula lökar
500 gr krossade tomater
2 msk tomatpuré
1 dl vitt vin
2 tsk salt
1 tsk malen svartpeppar
2 krm malen muskotnöt
2 tsk timjan
1 tsk kökskryddan
olja till formen och att steka i
3 dl grädde
2 dl riven ost

Sätt ugnen på 225 gr. Ansa zuccinin och skär den i skivor. Smörj en ugnsäker form med olja.
Skala och hacka löken. Bryn lök och köttfärs i olja och lägg över i en kastrulll tillsammans med krossade tomater. Koka upp och krydda med tomatpuré, vin, salt, peppar , kökskryddan och timjan. Låt sjuda i 5 minuter.
Varva zucciniskivor och köttfärsblandningen i formen.
Blanda samman grädde och riven ost och slå blandningen övers i formen.
Ställ gratängen i ugnen och temeraturen till 175 gr. Grädda gratängen i 25 min eller tills zuccinin är mjuk och ytan fått vacker färg.
Lågt GI-värde
Lågt GB-värde


GI-recept Dressingar till olika sallader

Till sallader passar olika sorters dressingar av olika typer. Här är recept på de vanligaste typer av dressingar.

Vinägrettdressing: 4 pers
1 msk vinäger
3 msk olivolja
lite salt och nymalen vitpeppar

Citronettdressing: 4 pers
1 msk pressad citronsaft
4 msk olivolja
lite salt och nymalen vitpeppar

Valnötsdressing: 4 pers
1 tsk rödvinsvinäger
3 msk valnötsolja
1 schalotten lök finhackad
lite salt och nymalen vitpeppar

Senapsdressing: 4 pers
1 msk vinägrettdressing
1 tsk ljus fransk senap
4 msk olivolja
lite pressad citron
2 tsk hackad persilja
1/2 vitlöksklyfta, pressad
lite salt och nymalen vitpeppar

Roquefortdressing: 4 pers
3 msk vinägrettdressing
2 msk roquefortost eller annan smulad grönmögelost
2 msk grädde


Varm vinterdrink!

Hittade detta recept  på "varm vinterdrink" i en gammal tidning. Och i dessa förkylningtider skulle denna passa.

Till 4 glas behövs:
5 dl tranbärsjuice
1-2 tsk vaniljsocker
1 dl vodka, kan uteslutas

Till tilltugg kan man ha olika sorters nötter som man tycker om.

Gör så här:
Värm tranbärsjuicen och vaniljsocker. Om vodka tillsätts, ta den större mängden vaniljsocker.
Ta från varmen och tillsätt  vodkan. Servera i värmetåliga glas.


GI-Recept Hamburger dressing

Denna dressing tycker jag är godare till de hemmagjorda hamburgare, än den man köper i tub i affären.

Till 4 personer behöver du:
3 dl gräddfil
2 msk majonäs
2 msk tacosås
2 msk tomatpuré
salt och malen svartpeppar
1/2 krm curry
2 droppar tamarisoja
1/2 dl finhackad gurka

Gör så här:
Hacka gurkan ytterst fint.
Blanda samman gräddfil, majonäs, tacosås och tomatpuré. Rör ner den hackade gurkan. Krydda med salt, peppar, curry och soja. Rör om väl och förvara svalt till servering.


Gratinerade frukostkorvar

Detta är en snabb och enkel vardagsrätt. Servera gärna med potatismos, eller pressad potatis med finklippt persilja över.

Till 7 frukostkorvar behövs:
1 1/2 - 2dl riven ost
3 msk dijonsenap
1 tsk Hot mix krydda
1 dl finstrimlad purjolök
1 msk olivolja att strö över rätten

Gör så här:
Dela korvarna på längden (som ett korvbröd)
Blanda ihop ost, senap kryddan.
Klicka ut massan på varje korv och strö strimlad purjolök över.
Ringla olivolja över rätten.

Gratinera i 200gr  till korven har fått fin färg ca 15-20 min.


OBS! bilden är tagen innan gratineringen


Saltå kvarn

Blev tipsad om denna smarta sida  av min dotter, där man kan blanda sin enga müsli. Där finns det så mycket olika ingredienser att ha i sin müsli. Och det är så kul att blanda precis som man vill ha det. Allt är ekologiskt också! Jag har tidigare stått och försökt välja bland alla sorter men inte hittad någon som varit riktigt god.



Så nu blandade jag min egna och det kommer garanterat inte vara den sista! Jag väntar med spänning på att paketet ska komma. I min müsli valde jag dessa ingredienser:

Dinkelbas
Havrekli
Dinkelflingor
Amarantpuffar
Kornflingor
Rågflingor
Hallon
Tranbär
Rostade kokoflagor
Pumpakärnor
Pistagenötter
Mandel i mörk choklad (kunde inte motstå, är chokladälskare)
Hasselnötter

Vad tror ni om den blandningen?!
Jag döpte den till Britts special. Jag tror den blir jättegod iaf!
Vilka favoriter har ni?
Är perfekt att ge bort i present!



Ni måste titta in på denna sida!

GI-recept Sallad

Den här fetaostsalladen med soltorkade tomater kan man servera som tillbehör till kött. Har ibland använt salladen till bas och tillsatt ex grillad kyckling, räkor, rökt korv mm. Det är bara att ta till det man har hemma och då kan det bli en riktig matig sallad istället för ett tillbehör.

Till 4 pers behövs:
200 gr fetaost
100 gr soltorkade tomater i olja, 2 msk oljan från tomaterna
1 gul lök
2 tsk grovmalen svartpeppar
2 tsk mozarella krydda

Gör så här:
Tärna fetaosten. Skär tomatbitarna i strimlor.
Skala och hacka löken fint.
Blanda samman fetatärningarna, tomatstrimlorna, lökhack och oljan.
Strö över peppar och mozarella och bland.


GI-recept:Grötbullar 12 st

Idag blir det soffan/sängen hela dagen pga förkyldningen. Får väl försöka plugga lite i alla fall samt lägga ut lite recept .
Varför inte ett nybakat bröd på morgonen. Detta bröd går fort att göra pga att det inte behöver jäsa, man bara blanda ihop ingredienserna och håller smeten i formarna. Gott och nyttigt är det också. I receptet står det att man skall tillsätta 1/2 dl hela dinkelkorn, men jag hade inte det hemma så jag tog solroskärnor istället och det gick bra.
De här grötbullarna är bakade av quinoagröt för att få med lite protein. Quinoaflingor ser ut som pyttesmå havregryn och finns på hälsokostaffärer, men man kan även baka grötbullarna av överbliven gröt och även havregrynsgröt.

Till 12 bullar behöver du:
Till gröten:
1/2 dl quinoagryn
1 dl vatten
1/2 krm salt

Till brödet:
10 dl siktat dinkelmjöl
2 dl havregryn
1/2 dl hela dinkelkorn
1 tsk salt
5 dl vatten
50 gr jäst
ev olja till formen muffinsformsplåt,
eller 12 st muffinsformar av papper

Gör så här:
Blötlägg dinkelkornen över natten. Häll quinoagrynen i en kastrull, häll på vatten och salt. Koka upp och låt sjuda upp och låt  sjuda ihop till en gröt i 3-5 min. Rör i gröten då och då. Ta av från värmen och låt svalna.
Blanda samman mjöl, havregryn och salt. Värm vattnet till 37 gr och rör ut jästen i vattnet, lite i taget. Blanda ner mjölblandningen och dinkelkornen och rör till en jämn smet.
Klicka smeten i formarna och fördela den jämnt.
Grädda bullarna i 20-25 min i 200 gr eller tills de fått fin färg.
Låt svalna under bakduk.





Chokladkaka med chili

Till denna chokladkaka kan man servera en nyttig och läcker topping om man vill, som består av mixade bär, kesella och färsk citronmeliss. Detta recept hittade jag i tidningen i Form.  Jag tog lite florsocker och siktade över kakan.

Denna kaka räcker till ca 16 personer:

250 gr mörk choklad (minst 70% kakao)
250 gr ljust muscovadsocker
1 röd chili
1 vaniljstång
125 gr osaltat smör
125 haselnöts- valnöts- eller macadamianötolja
8 ägg

Garnering:
2 msk rivet apelsinskal

Gör så här:
Smält chokladen långsamt i en kastrull och tillsätt hälften av sockret. Hacka chilin jättefint, ta bort vaniljkornen från vaniljstången och lägg ner det i kastrullen tillsamans med smör och olja.
Låt massan svalna. Skilj äggvitorna från gulorna i en annan skål och vispa dem halstyva. Tillsätt resten av sockret och vispa vidare tills äggvitorna blir helt styva.
Rör ner äggulorna i chokladmassan. Vänd sedan ner äggvitorna i chokladmassan och häll det i en ugnsfast form.
Grädda kakan i 200 gr ca 45 min. Låt kakan svalna ordentligt innan du skär upp den - helst ska kakan bakas dagen innan den ska ätas, så att chilin får tid på sig att avge smak. Riv lite apelsinskal på toppen av kakan som garnering.


Gröna plättar

Den här rätten är ett vegetarisk recept, men man kan servera lite stekt bacon om man vill ha någonting mer till.
Själv föredrar jag lite rårivna morötter och lite lingonsylt.

Till 1 person behövs:
1 ägg
1/2 dl lättfil
2 msk vetemjöl
ca 1/2 krm bakpulver
ca 1/2 krm örtsalt
1 msk tinad hackad spenat
1/2 tsk margarin till pannan

Gör så här:
Vispa ihop en smet av ägg, lättfil, mjöl, bakpulver, örtsalt och hackad spenat. Fräs upp fettet i fettsnål panna och klicka i smeten. Beräkna ca 2 msk per plätt. Stek dem till ljus färg på båda sidorna.




Står på bena..

Vaknade nu på morron och huvudet känns ganska tungt. Det är inget roligt att vakna med huvudvärk. Man får hoppas den går över med en tablett. Har inte tid att bli sjuk nu, (men det har man ju aldrig). Jag tror även att jag har en flaska Kan Jang i kylskåpet så man får väl ta sig en "hutt "av det, om det hjälper mot förkyldningar, är lite skeptisk mot sådant. Skall nu på morron åka in en sväng till Uppsala och uträtta en del ärenden och under dagen kommer jag att lägga ut 2 st recept, bl a ett recept på en chokladkaka med chili (jag älskar choklad) samt ett recept på gröna plättar en vegetarisk rätt. Ska även tänka ut en 3 rätters Alla hjärtans dag meny som jag kommer att ge förslag på. //B




Trögt idag

Det har varit lite trögt idag, både på jobbet och när jag har kommit hem. Har inte haft den riktiga orken. Jag  känner att jag har en  riktig förkylning på gång, med regäl halsont. Har inte haft riktig inspiration för något recept idag. Håller just nu på med underlaget för momsredovisning av företaget, samt att jag måste plugga mina kurser inför skrivningarna, så det finns en del att göra.

Jag får väl sluta kvällen med att titta på TV om det finns något intressant att se.




Tänk vad dagarna går

Tänk att det är i slutet av januari redan...... Jag tyckte att det inte var så länge sedan jag tog bort julsakerna. Men i och för sig så är det bra att det går fort då blir det vår och sommar fortare. Mina värsta månader är november och januari, de tycker jag är ganska trista. Men kommer man in i februari och solen lyser mer så känns det bättre.

Krister är fortfarande sjuk, men är på bättringsvägen. Har själv bara ont i halsen, men det har inte brytit ut på mig ännu. Hoppas man klara sig.

Skall idag jobba i vården, börjar nu kl 7 så det är väl dags att göra sig i ordning och hasta iväg. //B

Kyckling i apelsinsås

Igår blev det Kyckling i apelsinsås. Detta recept kommer från en viktväktarbok som jag har. Har gjort denna rätt många gånger. Man kan använda både hela kycklingfiléer eller som jag gjorde igår  använde salladskyckling i bitar.

Detta behövs för 2 personer:
2 kycklingfiléer á 120 gr
2 tsk flytande margarin
2 krm salt
1/2 krm svartpeppar
Sås:
skal och saft av 1/2 apelsin
1 dl buljong av tärning eller consommé
1 tsk maizena eller potatismjöl
ev soja

Bryn filéerna i matfettet i en stekpanna, salta och peppra. Sänkt värmen i pannan och lägg på lock. Låt kycklingfiléerna eftersteka tills de är helt genomstekta 10-15 min.
Tvätta apelsinen och strimla skalet eller riv på rivjärn. Pressa saften ur apelsinen.
Koka buljongen med apelsinskalet 3-4 minuter. Rör ut mjöleti lite kallt vatten och rör ner det i buljongen. Låt såsen koka upp på nytt och rör ner apelsinsaften. Smaksätt med soja, salt och peppar.
Servera ris eller potatis till och en grönsallad.



Sigrid Kahle - Jag valde mitt liv

En  väldigt intressant bok som jag håller på att läsa just nu är: Jag valde mitt liv,  med författaren Sigrid Kahle.  Denna bok fick jag av Sigrid med en signering till mig från hedersupplänningen Sigrid Kahle Uppsala 16 december 2008. Sigrid fick hederutmärkelsen Årets Upplänning 2008.




 

Boken handlar om Sigrid Kahles memoarer som är ett reportage om vår tids stora frågor samtidigt som de är en osminkad berättelse om hur en ung kvinna växer upp och bryter sig loss. Född 1928 som dotter till orientalisten H S Nyberg växte hon upp som ett av fem syskon i professorshemmet i Uppsala. Hennes skoltid skuggades av kriget, ett krig som för svenskarna ändå var så långt borta. Men Sigrid kom att länka sitt öde till tyskarna genom sitt giftemål med John Kahle, flykting undan nazisterna, som återvände för att bli diplomat för det nya demokratiska Västtyskland. Som rapportör från detta Västtyskland, som brottas med sin skuld och sin nutidshistora, blir Sigrid Kahle så småningom ett namn för svenska läsare.

Jag försöker läsa några sidor varje dag, (boken är på 755 sidor så det tar ett tag). Skall på tisdag träffa Sigrid igen, det är ett intressant möte varje gång.



GI-recept Fiskfilé med citronsås och räkor

Denna rätt har jag gjort många gånger. Den är lätt att göra och dessutom är den väldigt god. Den har Lågt GI-värde och Lågt GB-värde. 

Till 4 pers behöver du:
600 gr fiskfilé (fäsk eller djupfryst)
200 gr räkor med skal

Citronsås:
1 citron, skalet
2 tsk pressad citronsaft
1/2 gul lök
räkskalen
1 tsk fiskkrydda singö
2 tsk rapsolja
vatten
4 dl turkisk yoghurt
1/2 tsk salt
dill

Gör så här:
Sätt ugnen på 50 gr. Tina filén om den är djupfryst, och skär i sneda skivor. Skala räkorna och spara skalen. Lägg undan räkorna. Tvätta citronen noga och riv skalet. Pressa ut saften. Skala löken och strimla. Hetta upp oljan i en kastrull och fräs löken och räkskalen , och singö kryddan i 1/2 minut .Slå på vatten så att det täcker och koka upp.Låt sjuda knappt 10 minuter. Sila bort räkskalen och koka ihop buljongen till 3 dl. Ta undan hälften av buljongen till såsen och frys in resten.
Lägg fisken i räkbuljongen och koka den tills den är  genomkokt. Ta upp fisken och lägg den i en form och lägg aluminiumfolie över. Ställ den i ugnen.
Slå 1 1/2 dl av räkbuljongen i en kastrull. Rör ner yoghurt, citronskal och saft. Kontrollera om du behöver salta. Låt såsen få ett uppkok och ta av den från värmen. Ta ut fisken från ugnen och slå av eventuellt spad. Skeda lite av såsen över fisken, strö över räkorna och dill, och servera resten av såsen separat.

Smaklig måltid!



Varma chokladkladdmuffins

Eftersom jag är en chokladälskare så kunde jag inte motstå detta recept som jag hittade i tidningen Tara från oktober 2008. De här bakverken ör någonting mitt emellan muffins och kladdkaka.  Färsk frukt och en klick Kelda Jordgubb/lime eller grekisk yoghurt till kan kännas fräscht.

Tips! Drick gärna ett gott  rött chokladvin till om man vill lyxa till det ex 12109 Allerverloren Fine Old Vintage fr Sydafrika

Till 6 stora muffins
250 gr mörk choklad av god kvalitet, minst 70 % kakaohalt
250 gr smör
4 äggulor
4 ägg
1dl strösocker
1 dl vetemjöl

1. Sätt ugnen på 225 gr. Ta fram stora muffinsformar som rymmer 2 dl vardera.
2. Smält chokladen tillsammans med smöret på svag värme.
3. Rör ihop äggulorna, ägg och socker för hand utan att slå in luft.
4. Sikta ner mjölet i choklad och smörblandningen. Blanda chokladsmeten och äggvispet.
5. Häll smeten till 3/4 i formarna. Grädda i mitten av ugnen ca 8 min, muffinsen ska fortfarande vara kladdiga inuti. Servera dem nygräddade och ljumma tillsammans med färsk frukt och en klick Kelda jordgubb/lime eller grekisk yoghurt.






GI-recept Fyruddens favoritmusli

Här kommer min favoritmusli som jag hittade på GI viktkoll när jag var medlem där.
Många färdiga musliflingor som finns i affärerna innehåller för mycket socker. Då är det bättre att laga sin egen variant, och detta recept kan man lägga till egna ingredienser som man tycker om. Själv tycker jag att den är perfekt som den är.

Till ca 1 liter musli behver du:
1 dl linfrö
2 dl solroskärnor
2 dl hackade nötter
3 dl rågflingor
2 dl vetekli
2 dl vetegroddar
12 torkade aprikoser
3 msk vatten
1/2 dl rapsolja

Så här gör du:
1.Värm ugnen till 200 gr. Lägg solroskärnor, rågflingor, vetekli, vetegroddar, linfrå i en skål. Hacka nötterna grovt och lägg till i skålen.
2. Blanda vatten och olja och droppa över blandningen. Krama röran lite lätt med fingrarna. Smörj en längpanna. Bred ut blandningen i långpannan. Rosta i ugnen i 15 min. Rör om då och då.
3. Låt muslin kallna. Hacka aprikoserna och blanda ner. Förvara i burk med lock i rumstemperatur.



Testat igen!

Igår testade jag en jucie:   Granatäppel Juice  som jag hittade i en ICA butik i Uppsala.  Den var väldigt god, lite syrlig i smaken, fast den var lätt sötad. Burken innehåller 240 ml. Drycken passar både till en frukost, eller varför inte göra en drink med granatäppel juicen. Måste testa det sistnämnda. Men så här ser drycken ut.

Fruktsallad

Eftersom min sambo är förkyld och ingenting smakar gott egentligen, så gjorde jag en fruksallad som han blev glad över. I denna fruksallad hade jag följande.


FRUKTSALLAD 2 port
melon (som man delar i 2 delar och gröpar ur och tärnar)
2 kiwi
1 dl björnbär
1 dl jordgubbar

Vill man lyxa till lite extra kan man blanda frukterna med 1 msk cointrau.

Toppa sedan med 2 msk Kesella jordgubb/lime

Jag lovar att det blir supergott!






GI recept

Här kommer en god bönsallad som man kan äta som den är till ett fiberikt bröd, eller att man tar några skivor rökt skinka,  kyckling, rostbiff eller vad man nu vill ha till. Kommer själv att äta den med grillad kyckling.

BLANDAD BÖNSALLAD MED SOLTORKADE TOMATER

4 port
ca 380 gr kokta kidneybönor
ca 380 gr kokta svarta bönor
100 gr soltorkade tomater i olja
1 rödlök
1 msk olivolja till stekning
1 kruka färsk basilika
1 kruka persilja
1 tsk mozarella krydda

Dressing:
3 msk rödvinsvinäger
4 msk olivolja
1 msk dijonsenap
salt och peppar

Gör så här: 1.Blanda dressingen. 
2. Låt bönorna rinna av. Strimla de soltorkade tomaterna och skala och strimla löken.
3.Fräs löken mjuk i olja och lägg sedan i bönor och tomater. Tillsätt mozarella krydda. Grovhacka basilika och persilja och vänd ner i bönblandningen. Slå över dressingen.




Förkylningstider

Idag är det ingen trevlig morron. Vaknade medhuvudvärk och halsont, men det är väl väntat eftersom min sambo är regält förkyld,(misstänker att det är influensa han har fått). Får se hur länge man står på benen innan man däckar i sängen. Hör dessutom nu på TV 4 där metrologen säger att det kommer att bli fortsatt grått och det är ju inte muntert precis. Skulle vilja ha sol, man skulle behöva det nu. Man får drömma sig tillbaka till sommaren dessa gråa dagar, så känns det lite bättre. Vad gör ni när känner er förkyld, äter ni en massa c-vitaminer i brus, apelsiner, tar Kan Jang, äter vitlök? Berätta gärna och tipsa.

Celluliter

Vad händer med celluliter när man går ner i vikt?

När jag började gå ner i vikt fick jag informationen att det beror på om man kombinerar sin viktminskning medm träning. Om man bara går ner i vikt utan att motionerar så riskerar man att celluliterna framträder ännu tydligare. Om man däremot kombinerar sund kost med motion uppnår man en klar förbättring och huden blir slätare.

En sak är säker att det enda säkra kuren mot celluliter är: håll dig slank, ät grönt, ät grovt, och motionera.

Motionsformer som är effektiva mot celluliter(apelsinhud) är bl a: trappor, cykling, raska promenader, trappmaskiner.

Jag kunde i början ha flera orsaker till, att det inte gick att gå ut, såsom- att det var kall, blåsigt, regnit mm, men tog man sig i kragen och gick ut, så var det väldigt skönt att komma hem och känna att nöjd att man faktisk gick fast det var dåligt väder. Alltså ta på kläder efter väderlek och gå ut och gå, det känns så bra när man har gjort det.

Hur har ni upplevt att komma igång med träningen?

Lycka till!

Smal lunchsallad

Den här Äggsallad  med kräftstjärtar i romsås åt jag till lunch idag och den är riktigt god. Här kommer receptet:


ÄGGSALLAD M KRÄFTSTJÄRTAR I ROMSÅS

2-3 hårdkokta ägg
babyspenat småbladig
ca 60 g kräftstjärtar
1 msk hackad rödlök
1 1/2 msk röd stenbitsrom
1 tsk Singö fiskkrydda
2 msk hackad dill
1 dl minifraich 5 %

Gör så här:
Lägg spenaten på tallriken. Lägg äggen ovanpå.
Blanda minifraich, rödlök, kräftstjärtar, dill, och singö fickkrydda, och stenbitsromen.
Klicka såsen över äggen.

Smaklig måltid!




Kryddor

Här är mina  6 favoritkryddor som jag använder mycket i min matlagning, Hot mix, Mozarella, Hawaii, pastakrydda med vitlök,  fiskkryddan Singö, fina fiskenkrydda.
Vilka är dina favoritkryddor?

HOT MIX-En god krydda som passar till Mexikanska, orientaliska rätter, marinader samt grillning. Innehåll: Persilja, piri-piri, paprika, spiskummin, oregano, bellpeppar, lök.

MOZARELLA-En mycket smakfull och god krydda till dressing, gryta, sallad, på och i bröd. Innehåll: tomat, lök, salt, basilika, vitlök, paprika, timjan, oregano, chili, persilja.

HAWAII-En god krydda som passar till kyckling, fläskött, risrätter, dippa samt wook mm. Innehåll: curry, lök, äpple, paprika, persilja, kryddor, salt
PASTAKRYDDA M VITLÖK-En riktigt god krydda till alla typer av pastarätter. Innehåll: Oregano, persilja, körvel, scharlottenlök, bellpeppar, vitlök, rosmarin

FISKKRYDDA SINGÖ-Utsökt fiskkrydda till alla typer av fiskrätter. Innehåller: Bellpeppar, citronpeppar, sesamfrö, dillspetsar, persilja.

FINA FISKEN-Gott till all sorts fisk. Pröva den gärna till lax och makrill.Innehåll: Senapsfrö, bellpeppar, svartpeppar, lök, andra kryddor


Dessa kryddor kommer från aromboden












Här kommer 2 goda grytor

Vad sägs om Kaneldoftande köttgryta med grönsaker ..... eller Hawaiigryta med Kyckling, låter inte detta gott.  Jag gör ofta grytor under vinterperioden. Här kommer recepten.




KANELDOFTANDE KÖTT OCH GRÖNSAKSGRYTA 4 port

600 gr nötgrytbitar

2 msk flytande margarin

1 ½ tsk tomatpuré

1 ½ msk vetemjöl

4 dl köttbuljong

2 dl rött vin

2 morötter

1 gul lök

5 vitlöksklyftor

1 tsk rosmarin

1 kanelstång

Salt och peppar

2 rödlökar

1 kvist färsk rosmarin

1 msk flytande margarin till stekning.

Stek grytbitarna och lägg sedan över dem i en kastrull. Rör ner tomatpuré och vetemjöl, rör om och fyll på med buljong och vin. Tillsätt grönsakerna som skall vara hela bitar. Smaksätt med kryddorna. Låt alltsammans puttra i en timme och en kvart. Skär rödlöken i klyftor och tillsätt färsk rosmarin. Skär grönsakerna i bitar.




Hawaii-Kyckling

4 port

4 st kycklingfiléer i bitar
1 dm purjo i bitar
1 röd strimlad paprika
2 dl grädde
2 dl cream fraiche
3 msk Hawaiikrydda
salt & peppar
smör att steka i

Gör så här: bryn kycklingen, salta & peppra, lägg i purjo och paprika och låt fräsa någon minut. Tillsätt grädde, cream fraiche & hawaiikryddan. Låt putra i 15min. Klart!  Servera gärna med broccoli mexican mix.



 


Vikttips...

Ge kroppen ett par liter vatten om dagen!

Strategin är helt enkelt att dricka mycket när du vill gå ner i vikt. Det handlar både om att släcka törsten törsten - och att undvika äta istället, samt att upprätthålla din vätskebalans. Vätskebehovet beror på flera olika faktorer, som t ex temperatur, storlek, kostvanor och fysisk aktivitetsnivå.
Normalt räcker en till en och en halv liter vätska om dagen för att täcka kroppens behov. Plus en halv till tre fjärdedels liter vätska för varje timme du tränar.

Tips! Om du har svårt att dricka bara vatten, lägg i några skivor citronskivor  i vattenkannan. Låt gärna vattnet vara rumstempererat, då det är lättare att dricka än kylskåpskallt.


Svart te

SVART TE- bara ett gram svart te per dag kan efter 3 månader sänka det totala kolestrolet med 9 procent och det "elaka" LDL-kolestrolet med hela 12 procent. 
                                                                                       Källa: Nutrition Reviews

Hemsida......

Nu är det dags att göra sista frågan på skrivningen i kursen webbdesign, och då skall man göra en egen hemsida och länka med provet. Har aldrig gjort det förrut, så det här kommer att ta en tid. Ibland tycker jag att det är rena grekiskan för mig, men jag ger mig inte. Kommer framöver att förändra utseende på min blogg allteftersom jag kan och har tid, och när jag vet hur jag vill ha den. Ha det gott!

Och så är det måndag morron igen!

Hmmm..... Varför inte börja dagen med att baka ett gott frukostbröd med rågsiktsmak. Detta bröd är bakat på jäst, vatten, salt och mjöl, inget fett alls. Här kommer receptet:

1 liter ljummet vatten
150 gr jäst
2 msk salt
1,2 liter (ca 660 g) rågsikt
1,2 liter (ca 750 g) vetemjöl
(blanda gärna i russin, nötter, frön efter smak)

Till utbakning
grovt rågmjöl

Rör ut jästen och saltet i lite av vattnet. Tillsätt resten av vattnet och mjölet och fruktmixen.
Arbeta degen smidig. Låt den jäsa 15 min.
Knåda degen på bakbordet och dela den i 8 bitar. Rulla ut varje bit i grovt rågmjöl till längder (lika långa som plåtarna) lägg 4 längder på varje plåt , och skär skåror i längderna och låt dem jäsa i 1 tim.
Grädda dem i 250 graders ugnsvärme ca 12 min.




Till middag får det nog bli Tacolax med broccoligratäng, ett recept som min dotter Therése har komponerat.
Här kommer receptet på broccoligratängen.

500g broccoli
1 paprika av valfri färg
2 st tomater
1/2 dl riven ost
1 msk lökmix
1 1/2 msk Mozarellakrydda
1 1/2 msk grönsaksfond
1/2 dl matlagningsgrädde

Gör så här: Koka upp broccolin i en kastrull med vatten. Häll av vattnet och lägg i smord form. Hacka paprikan och skiva tomaterna o tillsätt dem. Blanda grädde o fond och häll över grönsakerna. Strö över lökmix, mozarellakryddan o sist osten. In i ugnen i 200grader ca 15-20min.



Ser det inte gott ut  mumms.........

Ringla över lite Ningtus Sichunaolja på gratängen...som pricken över i ...
och denna olja ser ut så här:


Denna produkt kommer från aromboden

En riktig HOT olja gjord på solrosolja, sojaolja, rapsolja, chilipeppar, sichuanpeppar. Tanken är att ha den framme på bordet med en tesked i så alla kan krydda sin mat efter egen smak. Passar till allt från wok till pasta bolognese.




Och så var det dags för Tacolaxen och här kommer receptet på den.

2 pers

2 st laxfiléer
1dl grädde
2dl tacosås
1/2dl riven ost
1-2 tsk fina fisken krydda
salt & peppar

Lägg laxen i en smord form, salt & peppra.  Strö över fina fisken kryddan. Häll i grädde och tacosåsen o strö över den rivna osten. In i ugnen i 200grader ca 15-20min.






Arombodens gröna te!

Äntligen hemma från jobbet! Ska varva ner med en kopp gott te innan sängdags. Här kommer 2 st goda gröna teér från aromboden.se.


ofelias fröjd

som innehåller Grönt sencha te, frystorkade jordgubbsbitar, skogsbärskuber, äppelbitar, nyponskal, ringblomma, arom.

en förtrollande dröm

Ett fantastiskt gott te med smak av hallon och citron.

Innehåll: Sencha te, blåklint, citronskal, rosa sockerhjärtan samt aromer

Visst låter  det gott!


En gråmulen söndag morgon

Ute är det trist och grått nu. Hoppas solen kommer fram under dagen, känns alltid bättre då, man blir piggare och gladare. Tittade igår på körslaget och visst är de duktiga. Det är svårt att rösta bort någon när alla är likvärdiga, men.. jag tyckte nog att Robert kunde fått vara kvar. Vem tycker ni skulle ha fått åkt?
Skall nu sätta mig ner och plugga lite företagsekonomi som jag läser på distans. Skall sedan åka till jobbet. Jobbar mellan 14-21. Tråkigt med helgarbeterna, men det får ju gå.


Mina barnbarn

Här kommer en bild på 2 av mina härliga barnbarn Neo 4 år och Max 21/2 år. Bilden är tagen då Neo fyllde 4 år och han skulle då vara fin i håret.




VIKTMINSKNING !

CHILI- är din starkaste viktminskningsvän. Man kan gå ner i vikt om man äter chili, eftersom ämnet capsaicin ökar ämnesomsättningen upp till en halvtimme. Om maten är stark så gör det dessutom att man äter långsammare och mindre.

Även hallon, senap, ingefära, vattenmelon, rädisor, vitlök, lax, kokos, grönt te  ökar förbränningen i kroppen.


Testat

Hittade dessa Fullkorns smoothie med smak av cappuccino ocn tranbär  från AXA.
Dessa smoothie:s är rik på kostfiber, har låg sockerhalt och innehåller 1% fett.
Har lite grynig konsistens pga av fullkornen, men är väldigt goda.
Kostar ca 17 kronor för 300 ml.








    

 
                                


Hälsosam smothie!

Ge morgonen en kickstart eller bra alternativ till mellanmål. 
Gör så här:
Skiva ner en banan i en mixer.
Fyll på med 1-2 dl frysta hallon (eller andra favoritbär)
ca 3 dl yoghurt

Mixa allt tills du får en härlig smotthie.



Tulpaner

Hittade två underbara tulpanbuketter i blandande färger som jag köpte på väg hem från arbetet. Är de inte fina?


Seg morron....

Idag var det segt att komma upp på morgonen. Jobbade 12 timmar igår, så man känner sig ganska mör, har även en förkylning som inte vill bryta ut riktigt heller. Idag jobbar jag bara mellan 9-14, sen ska jag hem och ta bort julsakerna. Måste komma ihåg att köpa med 2 tulpanbuketter hem. Fick ett glädjande samtal  igår, av en vän som bad mig om hjälp att gå ner i vikt. Har hjälp henne med matsedel för 4 veckor och motionstips. Igår hade hon följt matsedeln 1 vecka och gått ner 2,8 kg och 6 cm mindre i midjan. Jag är glad för hennes skuld, hon har provat så mycket och det har inte fungerat, så jag håller tummarna nu för henne. Nu får jag sätta fart så jag kommer till jobbet.


Blåsväder!!

Har blåst hela söndagen och hela natten och nu fortsätter det även på morgonen, så man känner sig ganska trött, har svårt att sova när det är blåsigt ute och det knakar i hela huset.  Hoppas ni har haft det under jul och nyår. Jag har både jobbat och varit ledig. (Jobbar man inom vården så får man även jobba obekväma tider), inte kul alla gånger. Har i förra veckan börjat min andra termin av studier på distans hemifrån. Kommer att både plugga och arbeta denna termin i några månader framöver. Har inte fått något svar på tjänsten som jag sökte ännu.
I morgon skall jag börja att plocka bort alla julpynt, är lika roligt att ta bort pyntet som att plocka fram det till julen.
Köper nog 2 buketter tulpaner och ställer fram och byter gardinerna i fönstrer. Nej nu är det frukostdags så man hitter i väg till arbetet.


RSS 2.0