Hemlagad glögg

2 flaskor enkelt kraftigt rödvin
2 citroner
2 påsar glöggkryddor
3 dl vodka eller brännvins special
4 dl socker
2 tsk vanilla


Gör så här:

Tvätta citronerna väl under varmt vatten. Torka dem och skär sedan av skalet med en potatisskalare. Var noga med att skära tunt så att inte så mycket av det vita kommer med. Lägg skalet i en glasburk och tillsätt gläggkryddorna och vodkan. Skruva på locket och låt burken stå i rumstemeratur ett dygn. Skaka den då och då . Sila sedan ifrån kryddor och skal och blanda exstraktet med socker och vanlilj. Häll på det röda vinet. Förvara glöggen, till den ska serveras i tillslutna vinflaskor. När glöggen skall serveras hettas den försiktigt upp och serveras med russin och mandel i glasen.


Pepparkakor av egen hemmagjord deg


300 gr smör eller margarin
1 1/2 dl sirap
4 dl socker
2 tsk mald kanel
2 tsk mald ingefära
2 tsk mald kryddnejlika
3 ägg
2 tsk birkarbonat
ca 1,3 l vetemjöl

Gör så här:

Koka upp matfettet, sirap sockret och kryddorna. Låt blandningen svalna. Tillsätt äggen. Blanda birkarbonat med hälften av mjölet. Rör ner det väl i smeten. Tillsätt resten av mjölet.
Nu är det bara att sätta igång att baka vilka figurer man vill ha.
 
OBS! Degen kan spara upp till 1 vecka om den är övertäckt med plastfolie eller plastpåse.

Grädda kakorna i 10-12 minuter i 150 gr. Låt kakorna svalna på plåten ca 2 minuter innan de tas bort.

Lycka till!

Saffransbröd-lussekatter

Här kommer bilden på lussekatterna.

Här kommer receptet på lussekatter.
 
ca 40 st. 

50 jäst
100 gr smör
5 dl mjölk 3%
250 gr kesella mager
 1 gr saffran (helst 1 pkt malen och 1 pkt hel)
 1 1/2 dl socker
1/2 tsk salt
17 dl vetemjöl

Smula jästen i degbunken. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt mjölken. Låt allt blir fingervarmt 37 gr. Häll degspadet över jästen. Rör om så att jästen löser sig. Tillsätt kesella, saffran, socker, salt och det mesta av mjölet. Arbeta degen smidig. Låt degen jäsa i 40 min. Baka ut till lussekatter och dekorera med russin. Låt lussekatterna jäsa ytterligare i ca 40 min. Grädda i mitten av ugnen 250gr i ca 8 min. 

Bakdags!

Provet i torsdags gick bra, bättre än väntat må jag säga så jag är riktigt nöjd. Kommer nu att ha nästa prov på måndag i företagsekonomi och tisdag skall jag har prov i administration. Sen är det bara en kvar i marknadsföring som är kvar. Nu skall jag bara äta en frukost och sedan är det dags för lite julbak av lussekasser och pepparkakor. Är länge sedan jag gjorde egen pepparkaksdeg, men den köpta är inte alls lika bra som den man gör själv tycker jag. Tänkte även idag att göra en riktig god julglögg (med den blir lite stark eftersom man har lite sprit och vin i den). Alla som har fått smaka den tycker den är god. Lägger ut dessa recept under dagen.

Godmorgon!

Hoppas ni har sovit bättre än jag inatt. Är väl nervös inför eximinationsprovet idag, som är 14.00. Nu på morgonen skall jag till mitt arbete och ge fotvård på de boende på min avdelning. (jobbar som anställd som usk:a och är egen företagare som fotterapeut)Är väldigt roligt och stimulerande arbeten båda två. Nu får jag sätta fart så jag hitter få i mig lite frukost innan det bär iväg till jobbet.

Hallo!!

Sitter nu har framför brasan och tittar ut på det vackra vintervädret. Älskar snö, några minusgrader och solsken. Hoppas snön för ligga kvar nu när snön äntligen har kommit. Kommer att skriva i min blogg om min vardag, arbete som både egen företagare och anställd och även som studerande som jag just nu gör. Vet inte riktigt hur tiden räcker till ibland. Kommer även att lämna tips och ideér som kan piffa upp tillvaron lite. Kommer nu framöver att  piffa till denna blogg som jag vill ha den, så ha överseende med att den ser ut som den gör just nu.
Måste nu sätta mig och plugga försäljning och service som jag har sluteximination i morron på hela boken. Ni får hålla tummarna att det går bra.


Välkommen till freshgardens blogg!

Bloggen kommer att vara under designarbete under en tid framöver så den kommer att ändra utseende en tid framåt. Hoppas den blir klar under januari mån. Måste känna mig för hur jag vill ha den.

RSS 2.0