Indonesisk gryta
480gr benfritt griskött av t ex skinka eller bog
1 gul lök
1/2 dl soja
1 1/2 dl äppeljucie
1 1/2 tsk Santa Fe Spice Rub eller curry
1/2 tsk mald ingefära
2 vitlöksklyftor
2 msk vinäger
1 msk vetemjöl
Gör så här:
Skär köttet i strimlor. Skala och hacka löken. Blanda i en skål soja, juice, lök, krossad vitlök, kryddor och vinäger.
Lägg i köttet och blanda om. Låt det stå i kylskåpet ca 6 timmar.
Lägg över alltsammans i en kastrull. Strö över mjölet och blanda om. Låt köttet koka på svag värme under lock tills det är mört, 15-20 min. Smaksätt med om det behövs.
Servera med en vitkålssallad med annanas och kokt ris.
Köttet ligger i marinaden. Skall sedan kokas i marinaden tillsammans med lite mjöl.
Santa Fe Spice Rub
En underbart god kryddblandning till kyckling och fläskkött. Använd den i marinad, till stekning/grillning som rub, dipp mm. Endast fantasin sätter gränser
Boktips!
Här kommer 2 tips på 2 st pocketböcker som jag fick i julklapp!
Den första boken är av författaren Karin Alfredsson med titeln -80 gr från varmvattnet.
I ett dike i Zambia förblöder en 14-årig flicka. I USA dör en domare i Högsta Domstolen i sin säng. I en svensk lägenhet möts tre aktivister för att ta emot beskedet om en katastrof. I en amerikansk buss försöker en ung kvinna fly från sin historia. I gräset utanför en barnmorskas hus bygger någon en häxpyramid. Och i händelsernas centrum
står Ellen Elg, svensk läkare med oklart uppdrag i Afrika.
En riktig spännande thriller.
Nästa bok är av författaren Jenny Downham med titeln- innan jag dör.
Sextonåriga Tessa har leukemi och vet att hon skall dö. Vad ska hon göra under de månader hon har kvar? Hon har ju så mycket som hon inte har hunnit med. Så hon gör upp en lista över saker hon vill göra och uppleva innan hon dör. Högst upp på listan står att vara tillsammans med en kille.
Innan jag dör är fylld av livskänsla. Den handlar om att ta förväl av livet men också att leva det fullt ut. Det är en rörande och modig roman.
Kommer även framöver att tipsa om fler böcker både för barn och vuxna.
choc-o-lait
Och man behöver inte beställa tid"
Okänd
Eftersom jag älskar choklad så har jag en del favoriter. För det mesta äter jag mörk choklad med en kakaohalt på minst 70 %, men jag har också en del andra favoriter som dessa.
Varm choklad på ett ögonblick. Denna chokladpinne smälter i varm mjölk och blir till underbar varm choklad!
Det går alldeles utmärkt att ha denna chokladpinne i varmt kaffe. Blir underbart gott.
Smakerna finns i cointrau, mjölkchoklad, hasselnöt och mörk choklad.
Dessa chokladpinnar finns på aromboden.
Chokladfondue . Är också en stor favorit hos mej när det skall vara lite extra.
Choklad Fondue i läckra smaker. Gourmetdesserten för finsmakaren!
Detta lilla genuina företag ligger utanför Paris i Frankrike.
Kännetecken för alla deras underbara produkter är den vackra förpackningen i stengodskrus. Serveras till läckra frukter & bär. Värm, doppa och njut!
Dessa underbara choklad fondue finns även de på aromboden
Perfekt för alla hjärtans dag mys.
GI-recept Köttfärsrätt
Denna rätt äter jag hellre än en vanlig lasagne.
till 6 pers behövs:
800 gr zuccini
800 gr nötfärs
2 gula lökar
500 gr krossade tomater
2 msk tomatpuré
1 dl vitt vin
2 tsk salt
1 tsk malen svartpeppar
2 krm malen muskotnöt
2 tsk timjan
1 tsk kökskryddan
olja till formen och att steka i
3 dl grädde
2 dl riven ost
Sätt ugnen på 225 gr. Ansa zuccinin och skär den i skivor. Smörj en ugnsäker form med olja.
Skala och hacka löken. Bryn lök och köttfärs i olja och lägg över i en kastrulll tillsammans med krossade tomater. Koka upp och krydda med tomatpuré, vin, salt, peppar , kökskryddan och timjan. Låt sjuda i 5 minuter.
Varva zucciniskivor och köttfärsblandningen i formen.
Blanda samman grädde och riven ost och slå blandningen övers i formen.
Ställ gratängen i ugnen och temeraturen till 175 gr. Grädda gratängen i 25 min eller tills zuccinin är mjuk och ytan fått vacker färg.
Lågt GI-värde
Lågt GB-värde
GI-recept Dressingar till olika sallader
Till sallader passar olika sorters dressingar av olika typer. Här är recept på de vanligaste typer av dressingar.
1 msk vinäger
3 msk olivolja
lite salt och nymalen vitpeppar
Citronettdressing: 4 pers
1 msk pressad citronsaft
4 msk olivolja
lite salt och nymalen vitpeppar
Valnötsdressing: 4 pers
1 tsk rödvinsvinäger
3 msk valnötsolja
1 schalotten lök finhackad
lite salt och nymalen vitpeppar
Senapsdressing: 4 pers
1 msk vinägrettdressing
1 tsk ljus fransk senap
4 msk olivolja
lite pressad citron
2 tsk hackad persilja
1/2 vitlöksklyfta, pressad
lite salt och nymalen vitpeppar
Roquefortdressing: 4 pers
3 msk vinägrettdressing
2 msk roquefortost eller annan smulad grönmögelost
2 msk grädde
Varm vinterdrink!
Hittade detta recept på "varm vinterdrink" i en gammal tidning. Och i dessa förkylningtider skulle denna passa.
5 dl tranbärsjuice
1-2 tsk vaniljsocker
1 dl vodka, kan uteslutas
Till tilltugg kan man ha olika sorters nötter som man tycker om.
Gör så här:
Värm tranbärsjuicen och vaniljsocker. Om vodka tillsätts, ta den större mängden vaniljsocker.
Ta från varmen och tillsätt vodkan. Servera i värmetåliga glas.
GI-Recept Hamburger dressing
Denna dressing tycker jag är godare till de hemmagjorda hamburgare, än den man köper i tub i affären.
3 dl gräddfil
2 msk majonäs
2 msk tacosås
2 msk tomatpuré
salt och malen svartpeppar
1/2 krm curry
2 droppar tamarisoja
1/2 dl finhackad gurka
Gör så här:
Hacka gurkan ytterst fint.
Blanda samman gräddfil, majonäs, tacosås och tomatpuré. Rör ner den hackade gurkan. Krydda med salt, peppar, curry och soja. Rör om väl och förvara svalt till servering.
Gratinerade frukostkorvar
Detta är en snabb och enkel vardagsrätt. Servera gärna med potatismos, eller pressad potatis med finklippt persilja över.
1 1/2 - 2dl riven ost
3 msk dijonsenap
1 tsk Hot mix krydda
1 dl finstrimlad purjolök
1 msk olivolja att strö över rätten
Gör så här:
Dela korvarna på längden (som ett korvbröd)
Blanda ihop ost, senap kryddan.
Klicka ut massan på varje korv och strö strimlad purjolök över.
Ringla olivolja över rätten.
Gratinera i 200gr till korven har fått fin färg ca 15-20 min.
OBS! bilden är tagen innan gratineringen
Saltå kvarn
Dinkelbas
Havrekli
Dinkelflingor
Amarantpuffar
Kornflingor
Rågflingor
Hallon
Tranbär
Rostade kokoflagor
Pumpakärnor
Pistagenötter
Mandel i mörk choklad (kunde inte motstå, är chokladälskare)
Hasselnötter
Vad tror ni om den blandningen?!
Jag döpte den till Britts special. Jag tror den blir jättegod iaf!
Vilka favoriter har ni?
Är perfekt att ge bort i present!
GI-recept Sallad
Den här fetaostsalladen med soltorkade tomater kan man servera som tillbehör till kött. Har ibland använt salladen till bas och tillsatt ex grillad kyckling, räkor, rökt korv mm. Det är bara att ta till det man har hemma och då kan det bli en riktig matig sallad istället för ett tillbehör.
200 gr fetaost
100 gr soltorkade tomater i olja, 2 msk oljan från tomaterna
1 gul lök
2 tsk grovmalen svartpeppar
2 tsk mozarella krydda
Gör så här:
Tärna fetaosten. Skär tomatbitarna i strimlor.
Skala och hacka löken fint.
Blanda samman fetatärningarna, tomatstrimlorna, lökhack och oljan.
Strö över peppar och mozarella och bland.
GI-recept:Grötbullar 12 st
Idag blir det soffan/sängen hela dagen pga förkyldningen. Får väl försöka plugga lite i alla fall samt lägga ut lite recept .
Varför inte ett nybakat bröd på morgonen. Detta bröd går fort att göra pga att det inte behöver jäsa, man bara blanda ihop ingredienserna och håller smeten i formarna. Gott och nyttigt är det också. I receptet står det att man skall tillsätta 1/2 dl hela dinkelkorn, men jag hade inte det hemma så jag tog solroskärnor istället och det gick bra.
De här grötbullarna är bakade av quinoagröt för att få med lite protein. Quinoaflingor ser ut som pyttesmå havregryn och finns på hälsokostaffärer, men man kan även baka grötbullarna av överbliven gröt och även havregrynsgröt.
Till gröten:
1/2 dl quinoagryn
1 dl vatten
1/2 krm salt
Till brödet:
10 dl siktat dinkelmjöl
2 dl havregryn
1/2 dl hela dinkelkorn
1 tsk salt
5 dl vatten
50 gr jäst
ev olja till formen muffinsformsplåt,
eller 12 st muffinsformar av papper
Gör så här:
Blötlägg dinkelkornen över natten. Häll quinoagrynen i en kastrull, häll på vatten och salt. Koka upp och låt sjuda upp och låt sjuda ihop till en gröt i 3-5 min. Rör i gröten då och då. Ta av från värmen och låt svalna.
Blanda samman mjöl, havregryn och salt. Värm vattnet till 37 gr och rör ut jästen i vattnet, lite i taget. Blanda ner mjölblandningen och dinkelkornen och rör till en jämn smet.
Klicka smeten i formarna och fördela den jämnt.
Grädda bullarna i 20-25 min i 200 gr eller tills de fått fin färg.
Låt svalna under bakduk.
Chokladkaka med chili
Till denna chokladkaka kan man servera en nyttig och läcker topping om man vill, som består av mixade bär, kesella och färsk citronmeliss. Detta recept hittade jag i tidningen i Form. Jag tog lite florsocker och siktade över kakan.
250 gr mörk choklad (minst 70% kakao)
250 gr ljust muscovadsocker
1 röd chili
1 vaniljstång
125 gr osaltat smör
125 haselnöts- valnöts- eller macadamianötolja
8 ägg
Garnering:
2 msk rivet apelsinskal
Gör så här:
Smält chokladen långsamt i en kastrull och tillsätt hälften av sockret. Hacka chilin jättefint, ta bort vaniljkornen från vaniljstången och lägg ner det i kastrullen tillsamans med smör och olja.
Låt massan svalna. Skilj äggvitorna från gulorna i en annan skål och vispa dem halstyva. Tillsätt resten av sockret och vispa vidare tills äggvitorna blir helt styva.
Rör ner äggulorna i chokladmassan. Vänd sedan ner äggvitorna i chokladmassan och häll det i en ugnsfast form.
Grädda kakan i 200 gr ca 45 min. Låt kakan svalna ordentligt innan du skär upp den - helst ska kakan bakas dagen innan den ska ätas, så att chilin får tid på sig att avge smak. Riv lite apelsinskal på toppen av kakan som garnering.
Gröna plättar
Den här rätten är ett vegetarisk recept, men man kan servera lite stekt bacon om man vill ha någonting mer till.
Själv föredrar jag lite rårivna morötter och lite lingonsylt.
1 ägg
1/2 dl lättfil
2 msk vetemjöl
ca 1/2 krm bakpulver
ca 1/2 krm örtsalt
1 msk tinad hackad spenat
1/2 tsk margarin till pannan
Gör så här:
Vispa ihop en smet av ägg, lättfil, mjöl, bakpulver, örtsalt och hackad spenat. Fräs upp fettet i fettsnål panna och klicka i smeten. Beräkna ca 2 msk per plätt. Stek dem till ljus färg på båda sidorna.
Står på bena..
Vaknade nu på morron och huvudet känns ganska tungt. Det är inget roligt att vakna med huvudvärk. Man får hoppas den går över med en tablett. Har inte tid att bli sjuk nu, (men det har man ju aldrig). Jag tror även att jag har en flaska Kan Jang i kylskåpet så man får väl ta sig en "hutt "av det, om det hjälper mot förkyldningar, är lite skeptisk mot sådant. Skall nu på morron åka in en sväng till Uppsala och uträtta en del ärenden och under dagen kommer jag att lägga ut 2 st recept, bl a ett recept på en chokladkaka med chili (jag älskar choklad) samt ett recept på gröna plättar en vegetarisk rätt. Ska även tänka ut en 3 rätters Alla hjärtans dag meny som jag kommer att ge förslag på. //B
Trögt idag
Jag får väl sluta kvällen med att titta på TV om det finns något intressant att se.
Tänk vad dagarna går
Krister är fortfarande sjuk, men är på bättringsvägen. Har själv bara ont i halsen, men det har inte brytit ut på mig ännu. Hoppas man klara sig.
Skall idag jobba i vården, börjar nu kl 7 så det är väl dags att göra sig i ordning och hasta iväg. //B
Kyckling i apelsinsås
Igår blev det Kyckling i apelsinsås. Detta recept kommer från en viktväktarbok som jag har. Har gjort denna rätt många gånger. Man kan använda både hela kycklingfiléer eller som jag gjorde igår använde salladskyckling i bitar.
2 kycklingfiléer á 120 gr
2 tsk flytande margarin
2 krm salt
1/2 krm svartpeppar
Sås:
skal och saft av 1/2 apelsin
1 dl buljong av tärning eller consommé
1 tsk maizena eller potatismjöl
ev soja
Bryn filéerna i matfettet i en stekpanna, salta och peppra. Sänkt värmen i pannan och lägg på lock. Låt kycklingfiléerna eftersteka tills de är helt genomstekta 10-15 min.
Tvätta apelsinen och strimla skalet eller riv på rivjärn. Pressa saften ur apelsinen.
Koka buljongen med apelsinskalet 3-4 minuter. Rör ut mjöleti lite kallt vatten och rör ner det i buljongen. Låt såsen koka upp på nytt och rör ner apelsinsaften. Smaksätt med soja, salt och peppar.
Servera ris eller potatis till och en grönsallad.
Sigrid Kahle - Jag valde mitt liv
En väldigt intressant bok som jag håller på att läsa just nu är: Jag valde mitt liv, med författaren Sigrid Kahle. Denna bok fick jag av Sigrid med en signering till mig från hedersupplänningen Sigrid Kahle Uppsala 16 december 2008. Sigrid fick hederutmärkelsen Årets Upplänning 2008.
Boken handlar om Sigrid Kahles memoarer som är ett reportage om vår tids stora frågor samtidigt som de är en osminkad berättelse om hur en ung kvinna växer upp och bryter sig loss. Född 1928 som dotter till orientalisten H S Nyberg växte hon upp som ett av fem syskon i professorshemmet i Uppsala. Hennes skoltid skuggades av kriget, ett krig som för svenskarna ändå var så långt borta. Men Sigrid kom att länka sitt öde till tyskarna genom sitt giftemål med John Kahle, flykting undan nazisterna, som återvände för att bli diplomat för det nya demokratiska Västtyskland. Som rapportör från detta Västtyskland, som brottas med sin skuld och sin nutidshistora, blir Sigrid Kahle så småningom ett namn för svenska läsare.
Jag försöker läsa några sidor varje dag, (boken är på 755 sidor så det tar ett tag). Skall på tisdag träffa Sigrid igen, det är ett intressant möte varje gång.
GI-recept Fiskfilé med citronsås och räkor
Denna rätt har jag gjort många gånger. Den är lätt att göra och dessutom är den väldigt god. Den har Lågt GI-värde och Lågt GB-värde.
600 gr fiskfilé (fäsk eller djupfryst)
200 gr räkor med skal
Citronsås:
1 citron, skalet
2 tsk pressad citronsaft
1/2 gul lök
räkskalen
1 tsk fiskkrydda singö
2 tsk rapsolja
vatten
4 dl turkisk yoghurt
1/2 tsk salt
dill
Gör så här:
Sätt ugnen på 50 gr. Tina filén om den är djupfryst, och skär i sneda skivor. Skala räkorna och spara skalen. Lägg undan räkorna. Tvätta citronen noga och riv skalet. Pressa ut saften. Skala löken och strimla. Hetta upp oljan i en kastrull och fräs löken och räkskalen , och singö kryddan i 1/2 minut .Slå på vatten så att det täcker och koka upp.Låt sjuda knappt 10 minuter. Sila bort räkskalen och koka ihop buljongen till 3 dl. Ta undan hälften av buljongen till såsen och frys in resten.
Lägg fisken i räkbuljongen och koka den tills den är genomkokt. Ta upp fisken och lägg den i en form och lägg aluminiumfolie över. Ställ den i ugnen.
Slå 1 1/2 dl av räkbuljongen i en kastrull. Rör ner yoghurt, citronskal och saft. Kontrollera om du behöver salta. Låt såsen få ett uppkok och ta av den från värmen. Ta ut fisken från ugnen och slå av eventuellt spad. Skeda lite av såsen över fisken, strö över räkorna och dill, och servera resten av såsen separat.
Smaklig måltid!
Varma chokladkladdmuffins
Tips! Drick gärna ett gott rött chokladvin till om man vill lyxa till det ex 12109 Allerverloren Fine Old Vintage fr Sydafrika
250 gr mörk choklad av god kvalitet, minst 70 % kakaohalt
250 gr smör
4 äggulor
4 ägg
1dl strösocker
1 dl vetemjöl
1. Sätt ugnen på 225 gr. Ta fram stora muffinsformar som rymmer 2 dl vardera.
2. Smält chokladen tillsammans med smöret på svag värme.
3. Rör ihop äggulorna, ägg och socker för hand utan att slå in luft.
4. Sikta ner mjölet i choklad och smörblandningen. Blanda chokladsmeten och äggvispet.
5. Häll smeten till 3/4 i formarna. Grädda i mitten av ugnen ca 8 min, muffinsen ska fortfarande vara kladdiga inuti. Servera dem nygräddade och ljumma tillsammans med färsk frukt och en klick Kelda jordgubb/lime eller grekisk yoghurt.
GI-recept Fyruddens favoritmusli
Många färdiga musliflingor som finns i affärerna innehåller för mycket socker. Då är det bättre att laga sin egen variant, och detta recept kan man lägga till egna ingredienser som man tycker om. Själv tycker jag att den är perfekt som den är.
1 dl linfrö
2 dl solroskärnor
2 dl hackade nötter
3 dl rågflingor
2 dl vetekli
2 dl vetegroddar
12 torkade aprikoser
3 msk vatten
1/2 dl rapsolja
Så här gör du:
1.Värm ugnen till 200 gr. Lägg solroskärnor, rågflingor, vetekli, vetegroddar, linfrå i en skål. Hacka nötterna grovt och lägg till i skålen.
2. Blanda vatten och olja och droppa över blandningen. Krama röran lite lätt med fingrarna. Smörj en längpanna. Bred ut blandningen i långpannan. Rosta i ugnen i 15 min. Rör om då och då.
3. Låt muslin kallna. Hacka aprikoserna och blanda ner. Förvara i burk med lock i rumstemperatur.
Testat igen!
Fruktsallad
melon (som man delar i 2 delar och gröpar ur och tärnar)
2 kiwi
1 dl björnbär
1 dl jordgubbar
Vill man lyxa till lite extra kan man blanda frukterna med 1 msk cointrau.
Toppa sedan med 2 msk Kesella jordgubb/lime
Jag lovar att det blir supergott!
GI recept
4 port
ca 380 gr kokta kidneybönor
ca 380 gr kokta svarta bönor
100 gr soltorkade tomater i olja
1 rödlök
1 msk olivolja till stekning
1 kruka färsk basilika
1 kruka persilja
1 tsk mozarella krydda
Dressing:
3 msk rödvinsvinäger
4 msk olivolja
1 msk dijonsenap
salt och peppar
Gör så här: 1.Blanda dressingen.
2. Låt bönorna rinna av. Strimla de soltorkade tomaterna och skala och strimla löken.
3.Fräs löken mjuk i olja och lägg sedan i bönor och tomater. Tillsätt mozarella krydda. Grovhacka basilika och persilja och vänd ner i bönblandningen. Slå över dressingen.
Förkylningstider
Celluliter
När jag började gå ner i vikt fick jag informationen att det beror på om man kombinerar sin viktminskning medm träning. Om man bara går ner i vikt utan att motionerar så riskerar man att celluliterna framträder ännu tydligare. Om man däremot kombinerar sund kost med motion uppnår man en klar förbättring och huden blir slätare.
En sak är säker att det enda säkra kuren mot celluliter är: håll dig slank, ät grönt, ät grovt, och motionera.
Motionsformer som är effektiva mot celluliter(apelsinhud) är bl a: trappor, cykling, raska promenader, trappmaskiner.
Jag kunde i början ha flera orsaker till, att det inte gick att gå ut, såsom- att det var kall, blåsigt, regnit mm, men tog man sig i kragen och gick ut, så var det väldigt skönt att komma hem och känna att nöjd att man faktisk gick fast det var dåligt väder. Alltså ta på kläder efter väderlek och gå ut och gå, det känns så bra när man har gjort det.
Hur har ni upplevt att komma igång med träningen?
Lycka till!
Smal lunchsallad
2-3 hårdkokta ägg
babyspenat småbladig
ca 60 g kräftstjärtar
1 msk hackad rödlök
1 1/2 msk röd stenbitsrom
1 tsk Singö fiskkrydda
2 msk hackad dill
1 dl minifraich 5 %
Gör så här:
Lägg spenaten på tallriken. Lägg äggen ovanpå.
Blanda minifraich, rödlök, kräftstjärtar, dill, och singö fickkrydda, och stenbitsromen.
Klicka såsen över äggen.
Smaklig måltid!
Kryddor
Vilka är dina favoritkryddor?
HOT MIX-En god krydda som passar till Mexikanska, orientaliska rätter, marinader samt grillning. Innehåll: Persilja, piri-piri, paprika, spiskummin, oregano, bellpeppar, lök.
MOZARELLA-En mycket smakfull och god krydda till dressing, gryta, sallad, på och i bröd. Innehåll: tomat, lök, salt, basilika, vitlök, paprika, timjan, oregano, chili, persilja.
HAWAII-En god krydda som passar till kyckling, fläskött, risrätter, dippa samt wook mm. Innehåll: curry, lök, äpple, paprika, persilja, kryddor, salt
PASTAKRYDDA M VITLÖK-En riktigt god krydda till alla typer av pastarätter. Innehåll: Oregano, persilja, körvel, scharlottenlök, bellpeppar, vitlök, rosmarin
FISKKRYDDA SINGÖ-Utsökt fiskkrydda till alla typer av fiskrätter. Innehåller: Bellpeppar, citronpeppar, sesamfrö, dillspetsar, persilja.
FINA FISKEN-Gott till all sorts fisk. Pröva den gärna till lax och makrill.Innehåll: Senapsfrö, bellpeppar, svartpeppar, lök, andra kryddor
Dessa kryddor kommer från aromboden
Här kommer 2 goda grytor
KANELDOFTANDE KÖTT OCH GRÖNSAKSGRYTA 4 port
600 gr nötgrytbitar
2 msk flytande margarin
1 ½ tsk tomatpuré
1 ½ msk vetemjöl
4 dl köttbuljong
2 dl rött vin
2 morötter
1 gul lök
5 vitlöksklyftor
1 tsk rosmarin
1 kanelstång
Salt och peppar
2 rödlökar
1 kvist färsk rosmarin
1 msk flytande margarin till stekning.
Stek grytbitarna och lägg sedan över dem i en kastrull. Rör ner tomatpuré och vetemjöl, rör om och fyll på med buljong och vin. Tillsätt grönsakerna som skall vara hela bitar. Smaksätt med kryddorna. Låt alltsammans puttra i en timme och en kvart. Skär rödlöken i klyftor och tillsätt färsk rosmarin. Skär grönsakerna i bitar.
Hawaii-Kyckling
4 port
4 st kycklingfiléer i bitar
1 dm purjo i bitar
1 röd strimlad paprika
2 dl grädde
2 dl cream fraiche
3 msk Hawaiikrydda
salt & peppar
smör att steka i
Gör så här: bryn kycklingen, salta & peppra, lägg i purjo och paprika och låt fräsa någon minut. Tillsätt grädde, cream fraiche & hawaiikryddan. Låt putra i 15min. Klart! Servera gärna med broccoli mexican mix.
Vikttips...
Ge kroppen ett par liter vatten om dagen!
Strategin är helt enkelt att dricka mycket när du vill gå ner i vikt. Det handlar både om att släcka törsten törsten - och att undvika äta istället, samt att upprätthålla din vätskebalans. Vätskebehovet beror på flera olika faktorer, som t ex temperatur, storlek, kostvanor och fysisk aktivitetsnivå.
Normalt räcker en till en och en halv liter vätska om dagen för att täcka kroppens behov. Plus en halv till tre fjärdedels liter vätska för varje timme du tränar.
Tips! Om du har svårt att dricka bara vatten, lägg i några skivor citronskivor i vattenkannan. Låt gärna vattnet vara rumstempererat, då det är lättare att dricka än kylskåpskallt.
Svart te
Källa: Nutrition Reviews
Hemsida......
Och så är det måndag morron igen!
Hmmm..... Varför inte börja dagen med att baka ett gott frukostbröd med rågsiktsmak. Detta bröd är bakat på jäst, vatten, salt och mjöl, inget fett alls. Här kommer receptet:
1 liter ljummet vatten
150 gr jäst
2 msk salt
1,2 liter (ca 660 g) rågsikt
1,2 liter (ca 750 g) vetemjöl
(blanda gärna i russin, nötter, frön efter smak)
Till utbakning
grovt rågmjöl
Rör ut jästen och saltet i lite av vattnet. Tillsätt resten av vattnet och mjölet och fruktmixen.
Arbeta degen smidig. Låt den jäsa 15 min.
Knåda degen på bakbordet och dela den i 8 bitar. Rulla ut varje bit i grovt rågmjöl till längder (lika långa som plåtarna) lägg 4 längder på varje plåt , och skär skåror i längderna och låt dem jäsa i 1 tim.
Grädda dem i 250 graders ugnsvärme ca 12 min.
Till middag får det nog bli Tacolax med broccoligratäng, ett recept som min dotter Therése har komponerat.
Här kommer receptet på broccoligratängen.
500g broccoli
1 paprika av valfri färg
2 st tomater
1/2 dl riven ost
1 msk lökmix
1 1/2 msk Mozarellakrydda
1 1/2 msk grönsaksfond
1/2 dl matlagningsgrädde
Gör så här: Koka upp broccolin i en kastrull med vatten. Häll av vattnet och lägg i smord form. Hacka paprikan och skiva tomaterna o tillsätt dem. Blanda grädde o fond och häll över grönsakerna. Strö över lökmix, mozarellakryddan o sist osten. In i ugnen i 200grader ca 15-20min.
Ser det inte gott ut mumms.........
Ringla över lite Ningtus Sichunaolja på gratängen...som pricken över i ...
och denna olja ser ut så här:
Denna produkt kommer från aromboden
En riktig HOT olja gjord på solrosolja, sojaolja, rapsolja, chilipeppar, sichuanpeppar. Tanken är att ha den framme på bordet med en tesked i så alla kan krydda sin mat efter egen smak. Passar till allt från wok till pasta bolognese.
Och så var det dags för Tacolaxen och här kommer receptet på den.
2 pers
2 st laxfiléer
1dl grädde
2dl tacosås
1/2dl riven ost
1-2 tsk fina fisken krydda
salt & peppar
Lägg laxen i en smord form, salt & peppra. Strö över fina fisken kryddan. Häll i grädde och tacosåsen o strö över den rivna osten. In i ugnen i 200grader ca 15-20min.
Arombodens gröna te!
ofelias fröjd
som innehåller Grönt sencha te, frystorkade jordgubbsbitar, skogsbärskuber, äppelbitar, nyponskal, ringblomma, arom.
en förtrollande dröm
Ett fantastiskt gott te med smak av hallon och citron.
Innehåll: Sencha te, blåklint, citronskal, rosa sockerhjärtan samt aromer
Visst låter det gott!
En gråmulen söndag morgon
Ute är det trist och grått nu. Hoppas solen kommer fram under dagen, känns alltid bättre då, man blir piggare och gladare. Tittade igår på körslaget och visst är de duktiga. Det är svårt att rösta bort någon när alla är likvärdiga, men.. jag tyckte nog att Robert kunde fått vara kvar. Vem tycker ni skulle ha fått åkt?
Skall nu sätta mig ner och plugga lite företagsekonomi som jag läser på distans. Skall sedan åka till jobbet. Jobbar mellan 14-21. Tråkigt med helgarbeterna, men det får ju gå.
Mina barnbarn
VIKTMINSKNING !
CHILI- är din starkaste viktminskningsvän. Man kan gå ner i vikt om man äter chili, eftersom ämnet capsaicin ökar ämnesomsättningen upp till en halvtimme. Om maten är stark så gör det dessutom att man äter långsammare och mindre.
Även hallon, senap, ingefära, vattenmelon, rädisor, vitlök, lax, kokos, grönt te ökar förbränningen i kroppen.
Testat
Hälsosam smothie!
Gör så här:
Skiva ner en banan i en mixer.
Fyll på med 1-2 dl frysta hallon (eller andra favoritbär)
ca 3 dl yoghurt
Mixa allt tills du får en härlig smotthie.
Tulpaner
Hittade två underbara tulpanbuketter i blandande färger som jag köpte på väg hem från arbetet. Är de inte fina?
Seg morron....
Idag var det segt att komma upp på morgonen. Jobbade 12 timmar igår, så man känner sig ganska mör, har även en förkylning som inte vill bryta ut riktigt heller. Idag jobbar jag bara mellan 9-14, sen ska jag hem och ta bort julsakerna. Måste komma ihåg att köpa med 2 tulpanbuketter hem. Fick ett glädjande samtal igår, av en vän som bad mig om hjälp att gå ner i vikt. Har hjälp henne med matsedel för 4 veckor och motionstips. Igår hade hon följt matsedeln 1 vecka och gått ner 2,8 kg och 6 cm mindre i midjan. Jag är glad för hennes skuld, hon har provat så mycket och det har inte fungerat, så jag håller tummarna nu för henne. Nu får jag sätta fart så jag kommer till jobbet.
Blåsväder!!
Har blåst hela söndagen och hela natten och nu fortsätter det även på morgonen, så man känner sig ganska trött, har svårt att sova när det är blåsigt ute och det knakar i hela huset. Hoppas ni har haft det under jul och nyår. Jag har både jobbat och varit ledig. (Jobbar man inom vården så får man även jobba obekväma tider), inte kul alla gånger. Har i förra veckan börjat min andra termin av studier på distans hemifrån. Kommer att både plugga och arbeta denna termin i några månader framöver. Har inte fått något svar på tjänsten som jag sökte ännu.
I morgon skall jag börja att plocka bort alla julpynt, är lika roligt att ta bort pyntet som att plocka fram det till julen.
Köper nog 2 buketter tulpaner och ställer fram och byter gardinerna i fönstrer. Nej nu är det frukostdags så man hitter i väg till arbetet.